lauantai 25. toukokuuta 2013

Parsa carbonara, kerran vielä parsaa!Siis ei pasta carbonara, vaan parsa carbonara :)

Jossain ulkomaisessa tv-ohjelmassa vilahti kuva ruoka-annoksesta, joka silmänräpäyksen ajan näkyvän tekstin mukaan oli parsa carbonara tai jotain sinne päin. Jäin tuijottamaan kuvaruutua, mutta suureksi pettymyksekseni annosta ei sen jälkeen enää koskaan näytetty. Sen verran kiva ajatus kuitenkin oli tuo suikaleiksi leikattu vihreä parsa nauhapastan joukossa, että meilläkin tehtiin parsa carbonaraa! Sellaiseen ei tarvita edes reseptiä, jos on edes jonkinlainen käsitys siitä miten tavallinen pasta carbonara valmistetaan: pitkää pastaa, pekonia, munankeltuaista ja parmesaaniraastetta, todella yksinkertaista! Lisäksi tarvitaan vain sitä parsaa. Vähän vaan harmittaa nämä Suomessa myytävät parsat, jotka useimmat ovat matkanneet tänne aivan liian kaukaa ja aivan liian kauan. Kun varsista napsauttaa poikki kuivan osan, jäljelle jää enää vain surkean lyhyt puolikas. Niistä pätkistä ei saa leikatuksi kovin kauniita, pitkiä, nauhapastaa muistuttavia suikaleita, mutta täytyy yrittää lautasella naamioida niitä pastan näköisiksi. Parsa antoi todella hyvän ja raikkaan rouskuvan lisän perinteiseen carbonaraan.


Parsa carbonara (kahdelle)

1 nippu vihreää parsaa
150 g nauhapastaa (tagliatelle tai pappardelle)
80 g pekonia (tai pancettaa)
2 raakaa munankeltuaista
3-4 rkl parmesaaniraastetta
mustapippuria myllystä

Napsauta parsojen kuivat päät pois irtipoikki ja roskiin, huuhtele parsat ja leikkaa ne pitkittäin ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä, Laita pastan keitinvesi lämpiämään isoon kattilaan. Paista pekonit rapeiksi paistinpannulla ja nosta ne talouspaperin päälle valumaan ja kuivahtamaan. Kaada paistinpannulta pekoneista jäänyt rasva pastan keittoveden joukkoon. Kun vesi kiehuu, lisää siihen ensin pieni kourallinen merisuolaa ja sen jälkeen pasta. Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan kunnes keittoaikaa on jäljellä 3 minuuttia. Lisää parsasuikaleet, anna kiehua valmiiksi ja valuta kaikki siivilässä. Annostele parsasuikaleet ja pasta lautasille, murskaa pekonit pastan päälle, ripottele annokselle parmesaaniraastetta ja viimeistele munankeltuaisella sekä ripauksella mustapippuria.


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parsacarbonara on namia, sekä vihreästä että valkoisesta parsasta.

Tuplaespresso kirjoitti...

On namia, vihreästä tulee vaan vähän näyttävämpää :) Ja jos rakastaa parsaa yli kaiken, tuon pastan voisi varmaan korvata valkoisella parsalla? Onneksi Suomessa voi käyttää raakaa keltuaista.

Jaska Jokunen kirjoitti...

Hyvä, eli loistava idea. Täytynee kokeilla lähiopäivinä. Kiitosta taas kivasta vinkistä ;)

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuli mieleen ihan hullu ajatus: entäs jos tämän tekisi ilman pastaa vain vihreästä ja valkoisesta parsasta, ja sen valkoisen parsan savustaisi kevyesti? Antaisiko se annokselle jotain lisäarvoa vai pilaisiko kokonaan :) Jos joskus kokeilet tällä tavalla, niin kerro kuinka kävi.

Jaska Jokunen kirjoitti...

Mielenkiintoin ajatus tuo parsan savustus. Täytynee ehtiessä kokeilla. Savu kyllä makuna varmasti tuohon sopisi, onhan siinä pekoniakin. Itse olen monasti tehnyt kesäkurpitsasuikaleista pastaruokia ilman pastaa ja yllättävän hyvältä maistuu.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Onpa kauniisti koottu annos. Pitääkin tehdä joku päivä tällainen kanssa, kun on niin herkullisen näköistä.

Katja kirjoitti...

Ihana annos!:) Parsa on meillä suurta herkkua. Nytkin jääkaapissa on kolme nippua vihreää ja kaksi valkoista. Jotain niistä täytyisi taas kehitellä. Tässä yksi hyvä vaihtoehto.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :)

Tämä oli kyllä tosi onnistunut ruoka. Jos haluaa kauniin näköisen annoksen pitkästä pastasta, kannattaa käyttää pappardellea :)