lauantai 12. tammikuuta 2013

Luumupossua


Meillä ei ollut joulupöydässä kinkkua ja taidettiin unohtaa luumutkin, mutta tammikuussa voi herkutella vaikka perinteisellä luumupossulla. Possun sisäfilee sattui juuri sopivasti olemaan tarjouksessa ja possun lisäkkeenä maistuu uunissa kypsennetyt keltajuuret.



Luumupossu

1 porsaan sisäfilee
1 pussi kuivattuja luumuja
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria
2-3 dl  lihalientä
2 dl kermaa
1 rkl japanilaista soijakastiketta
lehtipersiljaa

Leikkaa sisäfileen kaikkein ohuin pää pois jotta sinulla olisi käytettävissä kohtalaisen tasapaksu filee. Katkaise filee keskeltä kahdeksi palaksi jotta se on helpompi käsitellä ja täyttää. Tee fileiden keskelle tunneli joka täytetään luumuilla: Ota kapea, pitkäteräinen leikkuuveitsi ja työnnä se fileen päästä sisään. Pistä veitsellä toisen kerran terä 90 asteen kulmassa edelliseen. Toista sama fileen toisesta päästä. Työnnä näin syntyneeseen, fileen läpi kulkevaan tunneliin luumuja yksi kerrallaan niin että luumuja on lopulta koko fileen pituudelta. Täytä toinen fileenpuolikas samalla tavalla. (Kun fileetä ei leikata levyksi ja rullata täytteen kanssa, sitä ei myöskään tarvitse sitoa narulla takaisin muotoonsa. Sen verran luumutäytteen pysymistä sisällä kannattaa kuitenkin varmistaa, että laittaa fileiden päihin pari cocktailtikkua ristiin ennen paistamista.)

Sulata voi paistinpannulla, ruskista filee hyvin kauttaaltaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä filee uunivuokaan ja kaada lihaliemi paistinpannulle. Sekoita niin että saat pannulta kaikki maut talteen. Lisää kerma ja soija, sekoita ja anna kiehahtaa. Kaada kastike uunivuokaan fileiden päälle. Ripottele vuokaan loputkin luumut mikäli niitä jäi pussin pohjalle. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20-30 minuuttia kunnes possunliha on kokonaan kypsää, mutta ei vielä kuivaa. Lisää hienoksi leikattu lehtipersilja kastikkeen päälle vasta lautasella.



Uunissa kypsennetyt keltajuuret

keltajuuria
ruokaöljyä
suolaa
mustapippuria
juoksevaa hunajaa

Kuori ja lohko keltajuuret lankkuperunan kokoisiksi paloiksi. Levitä palat voidellun uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle hiukan ruokaöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä ja hiukkasen juoksevaa hunajaa. Kypsennä uunissa 200 asteessa 40-50 minuuttia.



Ei kommentteja: