lauantai 5. tammikuuta 2013

Appelsiinikohokas


Viikon hedelmä 1/52: appelsiini


Kohokasta, tai hienommin sanottuna souffleta, väitetään vaikeaksi tehdä. En tiedä vaikeudesta, mutta tiskiä siitä kyllä tulee - näinkin vähistä aineista :) Vanhoissa resepteissä varoitetaan avaamasta uuninluukkua kesken paistamisen ettei kohokas lässähdä. Miksi se edes pitäisi avata, kun jo monen vuosikymmenen ajan uuninluukuissa on ollut lasi, jonka läpi näkee mitä uunissa tapahtuu? Eihän kukaan muutenkaan availe uuninluukkua huvin vuoksi? Ehkä varoitus on vain jokin muinaisjäänne?

Appelsiinikohokas on raikas, ja omassa kuoressaan tarjoiltuna tosi juhlavan näköinen. Tämä jälkiruoka ei kaipaa seurakseen mitään muita lisäkkeitä.



Appelsiinikohokas

4 isoa paksukuorista appelsiinia
                      0,5 tl kuoriraastetta
                      2,5 dl appelsiinin mehua
2 munaa
3/4 dl sokeria
2 rkl maissijauhoa
pikku ripaus suolaa
(1-2 tl Grand Marnier likööriä)
hienoa sokeria ja tomusokeria
hillottua appelsiininkuorta


Kohokkaat valmistetaan appelsiinien omassa kuoressa, jolloin annoksesta tulee kaunis ja mikä parasta, siinä säästyy ainakin hiukan tiskejä. Pese appelsiinit huolella ja leikkaa appelsiinien toisesta päästä kuorta sen verran tasaiseksi, että hedelmä pysyy itsekseen pystyssä keikahtamatta kyljelleen. Varo leikkaamasta hedelmälihaan asti. Leikkaa toisesta päästä reilummin, noin kolmannes, ja siinä on tarjoiluastiat valmiina.


Raasta leikatuista osista kuoren keltainen osa mikroraastimella. Kohokasmassaan tarvitaan 0,5 tl kuoriraastetta. Purista sitruspusertimella appelsiinien mehu. Tyhjennä kuorista niitä vaurioittamatta varovasti greippiveitsellä loppu hedelmäliha ja painele se lusikan avulla siivilän läpi jotta saat kaiken mehun talteen. Massaan tarvitaan 2,5 dl mehua ja lopun voi vaikka juoda. Kuivaa kuoria sisäpuolelta talouspaperilla ja ripottele jokaisen kuoren sisään noin 0,5 rkl hienoa sokeria. Kääntele ja pyörittele kuoria niin, että koko sisäpuoli on tasaisesti peittynyt sokerilla ja laita kuoret odottamaan.


Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Valkuaisen joukkoon ei saa mennä vahingossakaan yhtään tippaa keltuaista. Vatkaa kattilassa keltuaiset, sokeri ja maissijauho kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen appelsiinimehu ja laita kattila liedelle lämpiämään. Vatkaa seosta koko ajan. Kun vaahto alkaa saostua, ota se pois liedeltä, ettei siitä ehdi tulla munakokkelia. Lisää appelsiininkuori (ja Grand Marnier), vatkaa tasaiseksi ja anna seoksen jäähtyä. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Vatkaa lasi- tai metallikulhossa valkuaiset ja suolaripaus pehmeäksi vaahdoksi, lisää 1 rkl sokeria ja jatka vatkaamista kunnes vaahto vielä hiukan kiinteytyy ja muuttuu kiiltäväksi, mutta ei sentään ihan leikattavan kovaksi. Vatkaa kolmannes valkuaisvaahdosta jäähtyneen keltuaisseoksen joukkoon. Lisää sitten toinen kolmannes valkuaisvaahtoa, mutta tällä kertaa varovasti kääntelemällä etteivät ilmakuplat pääse karkuun. Kääntele vielä varovasti loput valkuaisvaahdosta kohokastaikinan joukkoon ja täytä appelsiininkuoret hiukan kukkuralleen. Lopuksi tasoita pinta tasaiseksi veitsellä.

Paista kohokkaat uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on hyvin kohonnut ja kauniin ruskea. Eri uuneissa paistamistulos vaihtelee jonkin verran, joten 15 minuutin kohdalla kannattaa alkaa tarkkailla lopputulosta.

Ota kohokkaat uunista, siivilöi pinnalle ohut kerros tomusokeria ja laita koristeeksi muutama suikale hillottua appelsiininkuorta. Tarjoile heti. Kohokas ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat kohokasta.

Kohokkaat voi valmistaa paistokuntoon jo noin vuorokautta ennen. Silloin ne laitetaan uuniin suoraan jääkaappisäilytyksestä, jolloin paistoaika on hiukan pidempi.

Ei kommentteja: