perjantai 11. tammikuuta 2013

Hernekeitto tuo takaisin arkeen


Hernekeittoa ei sitten koskaan kannata valmistaa yhtä pientä kattilallista. Kymmenen litran kattila on aika passeli hernarin keittämiseen. Mitä ei heti jaksa itse syödä, lähipiirissä on monta ottajaa ja vähän voisi laittaa soppaa pakkaseenkin jos sitä sattuisi jäämään.

Hyvän hernarin salaisuus on siinä, mitä lihaa soppaan käyttää. Joulukinkun jämistä tai leikkelekinkusta ei saa keittoon riittävästi makua, vaan soppakattilaan täytyy laittaa kiehumaan oikea kunnon savupotka. Eikä mikä tahansa savupotka, vaan se paras, sillä savupotkalla ja savupotkalla voi olla valovuosien mittainen ero. Parhaan savupotkan myy Turun kauppahallin Lihaliike Reino Jokinen ja kun sitä on maistanut, mikään muu ei enää kelpaa. No juu, käy kai jokin muukin savupotka, jos ei satu olemaan asiaa Turun kauppahalliin. Mutta savupotkaa sen pitää olla joka tapauksessa. Tulihan tämä nyt varmasti selväksi? Siis savupotkaa. Joulukinkun tähteet joutaa vaikka pizzantäytteeksi.

Jokisen savupotkaa, myymälässä halki ja poikki, kotona rokkakattilaan.


Hernerokka

1 kg kuivattuja herneitä
5 litraa vettä
2 sipulia
1 tl maustepippureita
2 laakerinlehteä                  
kourallinen tuoretta meiramia
1 rkl suolaa
1 savustettu possunpotka

Kaada herneet isoon kattilaan ja vesi niiden päälle. Liota herneitä vähintään 12 tuntia ennen kuin alat keittää niitä.

Kun keitto alkaa kiehua, kerää lusikalla pois kaikki pinnalle muodostunut vaahto. Keitä puoli tuntia, lisää joukkoon karkeasti pilkotut sipulit ja mausteet, sekoita ja anna kiehua toisen puolituntisen miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen neljään osaan halkaistu possunpotka ja keitä soppaa niin kauan kunnes lihat irtoavat luista. Kalasta luut pois kattilasta, irrota ja pilko lihat ja laita ne takaisin kattilaan. Sekoita ja kauho hernerokka lautasille.

Ei kommentteja: