sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Persikkariisi


Viikon hedelmä 4/52: persikka


Monet hedelmät tulevat Suomeen raakoina ja ne kypsytetään vasta täällä tai ladotaan sellaisinaan kaupan myyntitiskiin, kovina, raakoina ja mauttomina. Persikat, päärynät, banaanit ja monet muut. Siksi me emme saa koskaan syödä näitä hedelmiä sellaisina kuin miltä niiden oikeasti tulisi maistua ja miltä ne maistuvat niiden kasvupaikoilla, makeilta ja mehukkailta. Täytyy kuitenkin aina yrittää etsiä, josko kaupan hedelmälaatikkoon olisi ihan vahingossa sattunut eksymään joku syömäkelpoinen yksilö, useimmiten ei ole. Monet säilykehedelmät ovat valitettavasti paremman makuisia kuin Suomessa myytävät vastaavat tuoreet tuontihedelmät.

Appelsiiniriisi oli muodikas jälkiruoka joskus 1960-luvulla. Kaikki elementit siinä ovatkin kohdallaan, hiukan tahmea riisipuuro, raikas appelsiini sekä pehmeä ja makea kermavaahto. Ei siitä voi tulla muuta kuin hyvää. Samantyyppisen jälkiruoan voi valmistaa myös muista mehukkaista hedelmistä. Kun (säilyke)persikkaan yhdistetään vadelma, saadaan klassinen melba. Riisin, kermavaahdon ja pienen kinuskikastiketipan kanssa niistä tulee helposti vastustamaton jälkiruoka, joka sopii hyvin tarjottavaksi vaikkapa kevyen keittoaterian jälkeen. Tähän voi tietysti käyttää tuoreitakin persikoita, mutta useimmiten ne ovat liian raakoja ja mauttomia.
Persikkariisi (neljälle)

2 dl riisipuuroa
5 säilykepersikan puolikasta (1 tölkki)
1 tl limettimehua
0,5 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
vadelmia
kinuskikastiketta

Leikkaa persikanpuolikkaat vajaan sentin kuutioiksi, lisää sokeri ja limettimehu ja sekoita hyvin. Lisää persikat riisipuuroon ja anna puuron mehustua muutaman tunnin ajan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se puuron joukkoon. Annostele, koristele pakastevadelmilla ja viimeistele tipalla kinuskikastiketta. Maut tulevat parhaiten esille kun tätä ei tarjoile ihan jääkaappikylmänä.


Ei kommentteja: