sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Mateenmätiä sunnuntaiaamuna


Mikä olisikaan ihanampi sunnuntaibrunssi kuin mateenmätileipä? No tietysti mateenmätileipä ja lasi samppanjaa! Jos jossain sattuisi olemaan pari kuumaa bliniä niin aina parempi, mutta paahtoleipäkin kelpaa eikä se samppanjakaan ihan välttämätöntä ole :).

Bliniresepti on TÄSSÄ ja paahtoleipää saa kaupasta.


Puolitoistakiloisesta tyttömateesta saa reilut parisataa grammaa mätiä, hiukan ruskehtavankeltaista, hyvin pienirakeista ja mietoa. Kun laskee mädin vähittäismyyntihinnan mukaan, niin mateen saa ”kaupan päälle”. Kaikki mädit pitää aina pakastaa vähintään vuorokaudeksi yli 18 pakkasasteeseen jotta mahdolliset lapamadon munat ja toukat kuolevat. Pelkkä normaali suolaus tai kylmäsavustus ei riitä tappamaan niitä.


Nyt ei muistettu ottaa kuvia mateenmädin poistamisesta mätipussista (lisätään kuvat kun seuraavan kerran askarrellaan mädin kanssa), mutta näin se suurin piirtein käy:

Irrota mätipussit toisistaan. Laita mätipussi työlaudalle ja viillä pussi auki terävällä veitsellä pituussuuntaan. Vedä tavallisen ruokaveitsen hamarapuolella mädit tarkkaan pois aivan kuin kaapisit taikinakulhoa (ei liian voimalla!). Laita mäti kulhoon ja vatkaa pallovispilällä. Vispilään tarttuu kaikki mädin joukossa olevat suonet.
Alkutalven mateenmäti on kohtalaisen tiivistä, mutta lopputalvesta pyydetyn mateen mäti jo melko löysää ja silloin se kannattaa valuttaa tiheässä siivilässä ennen pakastusta. Joissain ohjeissa kehotetaan pesemään mäti… Miksi? Miksi ihmeessä makuaineet pitäisi huuhdella viemäriin?  Noniin, mutta vispaamisen ja mahdollisen valutuksen jälkeen mäti suolataan kevyesti ennen pakastusta. Sopiva määrä on 1,6% mädin painosta (laskuohje: 0,016 x mädin paino = suolamäärä grammoina). Mittaa aina suolan määrä tarkkuusvaa’alla ettei lopputulos ole vahingossa tönkkösuolattua. Sekoita suola mädin joukkoon ja pakasta. Suolaa voi tarvittaessa lisätä maun mukaan sulatuksen jälkeen.Mateenmätileipä

Esikäsiteltyä mateenmätiä
kuohukermaa
paahtoleipää
voita
sipulisilppua
rouhittua maustepippuria
tilliä

Mateen mäti on niin mietoa ettei sen makua pidä peittää smetanalla, vaan käytetään kermaa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita sitä mateenmädin joukkoon sopivan lusikoitavaksi seokseksi. (Tiiviiseen mätiin löysähköä kermavaahtoa, loppukauden löysempään mätiin kovemmaksi vatkattua.) Voitele paahtoleipä kevyesti voilla, lusikoi sille iso kasa mateenmätiä ja mausta silputulla sipulilla, maustepippurirouheella ja tillillä.


Ei kommentteja: