maanantai 1. heinäkuuta 2019

Kolmen ruokalajin retkipäivällinen kylmälaukussa


Kun viettää päivän ulkona merellä tai jonkin muun harrastuksen parissa, olisi ihan kiva saada syödäkseen jotain muutakin kuin sämpylää tai grillimakkaraa. Jos ongelma on ruokatarjoilun ja/tai ruoanlaittopaikan puute, ratkaisu on hyvä kylmälaukku ja sopivat etukäteisvalmistelut. Ruokalajit valitaan sen mukaan, että ne on tarkoituskin nauttia kylminä. Kylmä gazpacho, ruokaisa grillipihvisalaatti ja herkullinen pannukakku lisukkeineen on täyttä ruokaa ja tämä neljän hengen ateria mahtuu kätevästi kylmälaukkuun. Kaikki ruoka täytyy valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja jäähdyttää ensin muovirasioissa jääkaapissa. Kylmäpatruunatkin kannattaa muistaa laittaa ajoissa pakastimeen.

Astioina käytimme biohajoavia lautasia ja mukeja, mutta käytettävyyden takia omasta keittiöstä napattiin mukaan ihan oikeat ruokailuvälineet.



Gazpacho

600 g tomaatteja
puolikas punainen paprika
puolikas kurkku
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sherryviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl panko -korppujauhelmaa
1 dl kylmää vettä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
0,5 tl sitruunapippuria
muutama tippa tabascoa
hyppysellinen chilihiutaleita

Kalttaa tomaatit, kuori ne ja poista kanta. Kuori kurkku ja paloittele se. (Virallisen totuuden mukaan sekä tomaateista että kurkusta pitäisi myös poistaa siemenet, mutta sitä en nyt tässä tehnyt.) Tyhjennä paprikasta siemenet. Pilko ainekset pienemmiksi, laita ne blenderin kannuun ja surauta keitoksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä jotain käytetyistä mausteista jos keitto tuntuu sellaista tarvitsevan.

Kaada gazpacho suljettavaan tölkkiin tai kannuun ja laita jääkaappiin.



Grillipihvisalaatti

400 g pihvilihaa (nautaa)
suolaa, mustapippuria ja valkosipulijauhetta
2 nippua ihan ohutta parsaa
400 g varhaisperunoita (meillä Annabelle)
1 pieni punasipuli
4 donitsipersikkaa
1 kerä punasikuria
150 g babypinaattia
150 g sinihomejuustoa (esim. Peltola blue)
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
vinaigrette
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä


Leikkaa liha neljäksi pihviksi ja mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella. Litistä pihvit ihan ohuiksi ja grillaa ne läpikypsiksi, mutta ei kuiviksi. Leikkaa jäähtyneet lihat noin sentin suikaleiksi ja laita kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne jääkaapissa. Leikkaa kylmät perunat pienemmiksi paloiksi. Kypsennä parsoja muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä, minkä jälkeen jäähdytä ne jäävedessä. Leikkaa parsat sitten 3-4 cm paloiksi. Halkaise punasikuri ja anna sen hetken aikaa lämmitellä grillissä leikkuupuoli alaspäin. Ei kuitenkaan niin kauaa että se alkaa muuttua ruskeaksi. Jäähdytä punasikuri ja revi se pienemmiksi paloiksi. Halkaise donitsipersikat, poista kivet ja lämmitä puolikkaat nopeasti grillissä. Leikkaa kaikki persikanpuolikkaat 5-6 osaan. Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele pinaatinlehdet. Sekoita keskenään perunat, parsat, punasikuri, persikat, punasipuli sekä pinaatti ja laita salaatti kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Murustele sinihomejuusto omaan pieneen rasiaan ja laita auringonkukansiemenet omaan rasiaansa.

Valmista vinaigrette sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää mausteita mikäli on tarpeen. Laita vinaigrette jääkaappiin suljettavassa muovipullossa.

Tarjoiltaessa salaatti on erikseen ja jokainen voi itse omalle lautaselleen lisätä siihen pihvisuikaleita, vinaigrettea, sinihomejuustoa ja auringonkukansiemeniä.



Erityisen herkullinen pannukakku lisukkeineen

pannukakku
2 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
4 dl maitoa
0,5 tl suolaa
3 rkl sokeria
1 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
3 rkl juoksevaa oivariinia

Vatkaa kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja anna seoksen tekeytyä noin tunnin ajan ennen paistoa. Vuoraa pienehkö uunivuoka leivinpaperilla ja kaada siihen pannukakkutaikina. Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pannukakun pinta on muuttunut kullanruskeaksi. Jäähdytä pannukakku, leikkaa paloiksi ja laita jääkaappiin odottamaan.

crumble
0,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
0,75 dl sokeria
50 g voisulaa
0,5 dl rouhittuja pistaaseja
50 g valkosuklaata

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, sokeri, voisula sekä pistaasirouhe. Levitä seos uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Rouhi valkosuklaa kohtalaisen hienoksi muruksi ja ripottele tasaisesti crumblen päälle. Paista vielä 5-10 minuuttia kunnes valkosuklaa sulaa ja hiukan ruskistuu. Jäähdytä crumble, riko se karkeaksi rouheeksi ja laita jääkaappiin kannellisessa rasiassa.


mehustetut mansikat
0,5 l tuoreita mansikoita
hiukan sokeria

Poista mansikoista kanta, leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi ja laita kannelliseen rasiaan kerroksittain sokerin kanssa. Laita mansikat jääkaappiin mehustumaan.

vaniljainen jogurttikermavaahto
1 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl 5-6% kreikkalaista jogurttia
3 rkl sokeria

Vatkaa ainekset vaahdoksi ja laita jääkaappiin kannellisessa rasiassa.


Pakkaa kaikki ruoat kylmäpatruunoiden kanssa kylmälaukkuun ja nauti kauniina kesäpäivänä ulkoilmassa hyvässä seurassa.



2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Hienot vinkit, tämän voin toteuttaa lähes sellaisenaan. Kiitos

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiva jos voitiin olla avuksi :)
Tämä on sellainen ateria, että kukaan ei jää kaipaamaan varsinaista "lämmintä ruokaa".