perjantai 2. tammikuuta 2015

Uudenvuoden hummeripastaa ja rakuunavoikastiketta”Viikon jotain” jatkuu tänäkin vuonna ja nyt päätimme ottaa teemaksi kalat, äyriäiset ja muut vedenelävät. Yksinkertaisuuden vuoksi lyhensimme teeman muotoon ”viikon kala”, vaikka pataan pääsee monenlaista muutakin vedenelävää. Suurin haaste on siinä, löydämmekö jokaiselle viikolle jotain erilaista kokattavaksi. Vuoden lopulla nähdään, onko tavoitteemme ollut realistinen. Perinteisesti olemme valmistaneet uutenavuonna hummeria, joten se saa kunnian aloittaa sarjan.

Varsinainen uudenvuodenperinne ruokapöydässämme on ollut hummeri ”thermidor”, jota olemme kokanneet …ööö.. vuosikaudet .. eli todella kauan. Vasta pari vuotta sitten aloimme muokata tätä hummeriperinnettä. Ensin luovuimme sitä, että thermidor gratinoidaan kuoressaan ja teimme annokset pieniin vuokiin. Viime vuoden hummeri valmistettiin keitoksi ja tänä vuonna pääruokana on hummeripasta rakuunavoikastikkeen kanssa. Hesarissa mainittiin, että hummeri on nyt todellista trendiruokaa. Näin sitä epätrendikkäästi kokaten on välillä ihan pihalla ja toisinaan tällä tavalla trendien aallonhuipulla. Ensi vuodenvaihteessa jokin muu raaka-aine on hip, mutta me kokataan taas hummeria. Se vaan on niiiiiiiin hyvää. 

viikon kala   01 / 33    hummeri

Euroopanhummeri, Homarus gammarus

Hummeri on suurimpia äyriäisiä ja se voi kasvaa jopa 20 kilon painoiseksi ja yli 60 sentin pituiseksi. Normikoko kaupassa on jotain 0,5 - 1,5 kilon välillä. Valtaosa maailman hummereista tulee pohjoisen Amerikan koillisrannikolta, jossa ne ovat paljon arkisempaa (ja edullisempaa) ruokaa kuin meillä täällä Suomessa. Lajista riippuen hummerin väri elävänä vaihtelee yleensä mustansinisestä ruosteenruskeaan. Kun hummeri keitetään, sen väri muuttuu kirkkaanpunaiseksi.

Ajatuksenani oli tänä uutena vuonna käyttää perinteisen juhla-ateriamme raaka-aineena tuoretta elävää hummeria. En kuitenkaan muistanut tilata niitä etukäteen, joten käytin valmiiksi keitettyä tuoretta hummeria, jotka hain Kalatukku Arvo Kokkosen tehtaanmyymälästä.Hummeria rakuunavoissa ja hummeripastaa
(neljälle)

4                    kokonaista pientä keitettyä hummeria
2                    valkosipulinkynttä
2 rkl               tomaattipyreetä
3                    luumutomaattia ja pari rkl lientä purkista
1,5 dl             kuivaa valkoviiniä
2 dl                kasvislientä
2 tl                 valkoviinietikkaa
pari                rakuunanoksaa
pari                timjaminoksaa
pari                lehtipersiljanoksaa
70 g               raastettua parmesaania ja /tai gruyereä
5 cl                jaloviinaa
300 g             linguinipastaa (tai muuta litteää pitkää pastaa)
                      oliiviöljyä
                      mustapippuria myllystä
                      (suolaa)
80 g               voita
                      muutamia tuoreita rakuunan lehtiä

Esikäsittely

Irrota hummerin pyrstö ja sakset vartalosta. Poista selkäpanssari, leikkaa saksilla auki pyrstön alapanssari ja irrota varovasti pyrstöliha niin, että se pysyy kokonaisena. Riko sakset, irrota niistä lihat ja pilko ne pieneksi. Pähkinäsakset on paras työkalu rikkomaan hummerin kovan kuoren.

Työnnä kumpaankin pyrstöön kaksi pitkää cocktailtikkua (tai saslikvarrasta) etuosasta pyrstöön päin, jotta pyrstö pysyisi suorana eikä käpertyisi lämmitettäessä. Katkaise ylimääräinen osa tikuista pois. Käytin pyrstöjen lämmittämiseen tällä kertaa sous vide –menetelmää, joten laitoin tikutetut pyrstöt vakuumipussiin kylmien voinokareiden ja rakuunan lehtien kanssa ja poistin ilman pussista. Aterian voi myös valmistaa ilman vakumointia.

Huuhtele pyrstön ja saksien kuoret ja selkäpanssari ja laita ne 125˚C kiertoilmauuniin. Pidin niitä siellä noin tunnin, jonka aikana ne kuivuivat. Murskaa kuoret ja siirrä sivuun odottamaan.

Voit tehdä kaiken tähän asti jo edellisenä päivänä tai muutoin hyvissä ajoin. Laita kaikki jääkaappiin kylmään odottelemaan.

Kastikkeen valmistus

Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja hauduttele kuoria siinä hetki kohtalaisella lämmöllä. Alenna lämpöä, lisää valkosipulinkynnet ja tomaattipyree ja kuullottele lisää pari minuuttia. Lorauta jaloviina kattilaan ja anna hetki kiehahtaa. Laita sitten kattilaan luumutomaatit, valkoviini ja kasvisliemi sekä tuoreet yrtit. Anna porista hiljaa 20 minuuttia ja siivilöi liemi talteen kasariin. Tarkista maku. Lisää juustoraaste ja hienonnettu hummeri.

Hummerin lämmitys

Koska raaka-aineena oli keitetty hummeri, se tarvitsee vain lämmittää ennen tarjoilua.

Tapa 1 : sous vide
Lämmitin veden kattilassa 50 ˚C lämpötilaan ja laitoin vakuumipussissa olevat pyrstöt (kaksi pyrstöä per pussi) sinne noin 7 minuutiksi. Voi suli ja siitä tuli rakuunavoikastike pyrstöille, jotka lämpesivät juuri sopivasti.

Tapa 2: rakuunavoissa pannulla
Sulata pannulla voi ja lisää rakuunan lehdet. Laita pyrstöt joukkoon ja miedolla lämmöllä valele pyrstöjä niin, että ne eivät ruskistu, vaan lämpiävät sopivaisesti.

Keitä pasta ohjeen mukaan al denteksi ja sekoita se kastikkeeseen. Asettele lautaselle ja laita päälle hummerin pyrstö, josta tikut on vedetty pois. Tarjoile hyvän samppanjan kanssa. Hyvää uutta Vuotta!

  

Ei kommentteja: