maanantai 26. tammikuuta 2015

Crepes Suzette on 70-luvun klassikkoLettuklassikoiden to-do-listallani oli jo pitkään ollut crepes suzette, ihana appelsiinin makuinen, liekitetty jälkiruokaherkku suoraan 70-luvulta. Aina vaan tuli tehdyksi jotain muuta jälkiruokaa, kunnes…  Kaikki hyvät uudenvuoden terveyslupaukset dieetteineen ja kuntoiluineen lienee jo unohdettu, joten crepes suzettesta on hyvä jatkaa.


Crepes Suzette
(10-12 kpl)

krepit
3 dl jauhoja
3 munaa (L)
3 dl maitoa
1 dl hiilihapotettua vettä
0,25 tl suolaa
0,5 dl sulatettua voita
appelsiinikastike
2 appelsiinin raastettu kuori
0,5 + 0,5 dl sokeria
2 appelsiinin mehu
50 g voita pieninä kuutioina
liekitykseen jokaista neljää (4) kreppiä varten
2 cl Grand Marnier likööriä
2 cl konjakkia tai brandya
tarjoiluun
2 appelsiinia leikattuna kalvottomiksi fileiksi
(vaniljajäätelöä)

Kaada jauhot kulhoon ja tee niiden keskelle kolo. Riko siihen munat ja vatkaa seos mahdollisimman hyvin sekaisin. Lisää maito kahdessa erässä ja vatkaa taikina mahdollisimman tasaiseksi. Lisää vesi sekä suola ja vatkaa ne taikinan joukkoon. Lisää viimeksi sulatettu voi ja sekoita hyvin. Taikinan tulisi nyt koostumukseltaan muistuttaa paksuhkoa kermaa. Anna taikinan tekeytyä tunnin tai pari ennen kuin alat paistaa siitä kreppejä. 

Paista taikinasta mahdollisimman ohuita kreppejä paistolevyllä tai kreppipannulla ja pidä krepit folion alla lämpiminä siihen asti kunnes ne upotetaan appelsiinikastikkeeseen. Paistolevyllä tai oikealla kreppipannulla paistettaessa krepit jäävät aina hiukan kalpeammiksi kuin perinteiset ohukaiset paistettuna voissa paistinpannulla..

Hierrä keskenään tahnaksi appelsiinien raastettu kuori sekä 0,5 dl sokeria. Ripottele paistinpannulle 0,5 dl sokeria ja kuumenna kunnes se alkaa olla kokonaan sulanut. Lisää pannulle appelsiini-sokeritahna ja kuumenna kunnes kaikki sokeri on karamellisoitunut. Lisää appelsiinimehu (varo ettei seos kuohahda yli!), sekoita hyvin ja keittele kastiketta hetken aikaa. Lisää lopuksi voi, sekoita kunnes se on sulanut kastikkeen joukkoon, kuumenna kastike vielä kiehuvaksi ja kaada kulhoon.
Ota paistinpannulle pari pientä kauhallista appelsiinikastiketta ja kuumenna kiehuvaksi. Ota yksi kreppi, upota se kastikkeeseen, taita kahtia ja siitä vielä molemmat reunat keskelle. Lisää pannulle hiukan appelsiinikastiketta ja tee toinen kreppi samoin, sitten kolmas ja vielä neljäs kreppi. 

On siinä vielä vähän liekkiä kun katsoo oikein tarkkaan...
Lusikoi kastiketta kreppien päälle niin että ne kaikki ovat hyvin peittyneet kastikkeeseen. (Tässä vaiheessa lasten letut voi ottaa pois pannulta.) Kaada konjakki sekä Grand Marnier pannulle kreppien päälle. Sytytä alkoholi palamaan joko kaasulieden liekillä tai tulitikulla. (Älä koskaan tee liekitystä liesituulettimen alla ettei tuli vahingossa pääse hormiin!)  Anna alkoholin palaa itsekseen loppuun ja lusikoi vielä hiukan kastiketta pannulta kreppien päälle.
Annostele krepit lautasille, kaada niiden päälle kastiketta pannulta ja viimeistele kalvottomilla appelsiininlohkoilla (sekä vaniljajäätelöllä).


Ei kommentteja: