lauantai 31. tammikuuta 2015

Meritaimenta kahdella tavalla



Vanhan Kauppahallin Erikssonilla oli tiskissään niin hyvän näköinen meritaimen, että sen oli ihan pakko päästä meidän ruokapöytään. Puolitoistakiloisesta meritaimenesta tulee kahdelle ainakin parin päivän ruoat ja perkuujätteistä saa vielä keitetyksi kalaliemen.

viikon kala   05 / 33    meritaimen


Meritaimen,, Salmo trutta trutta




M fileoi taimenen ja fileitä graavattiin muutaman tunnin ajan. Sitten niistä poistettiin nahka ja fileet leikattiin pituussuuntaan kahteen osaan. Fileen vatsapuolesta pyöräytettiin kalarullat, jotka kypsennettiin valkoviinissä höyryttämällä. Puolet fileen selkäpuolista kypsennettiin limetin avulla cevicheksi (ja toinen puoli jäi odottamaan seuraavaa päivää). Nämä olisi tietenkin voinut tarjoilla alku- ja pääruokana, alkuun ceviche ja pääruoaksi kalarullaa, mutta päätin laittaa ne samalle lautaselle (vaikka vähän ahdasta tulikin…).

Lisänä oli vielä höyrytettyä pinaattia, perunasosetta, avokadoviipaleita, uppomuna ja paahdettua voi-tillikastiketta.



Meritaimenceviche

400 g ruodotonta (kevyesti graavisuolattua) meritaimenfileetä
puolikas punainen chilipalko ohuina viipaleina
3 kevätsipulia ohuina viipaleina
1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 limetin mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli ihan pieninä kuutioina
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,25 tl suolaa
1 tl ruokokidesokeria
3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

Leikkaa taimen 1-1,5 cm kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja anna kalan kypsyä ja maustua 30-60 minuuttia ennen tarjoilua.



Valkoviinissä höyrytetyt meritaimenrullat

2 fileen (kevyesti graavattua) nahatonta vatsapuolta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
hiukan hienonnettua tilliä
babypinaatin lehtiä
(muutama cocktailtikku)
0,5 dl valkoviiniä
0,5 dl vettä

Pyyhi fileistä pois graavauksen suolat ja taputtele fileet kuiviksi. Ripottele fileille mausteet ja asettele babypinaatin lehdet limittäin. Rullaa fileet kääröiksi ja kiinnitä muutamalla cocktailtikulla. Aseta kalarullat uunivuokaan, kaada vuokaan valkoviini sekä vesi ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Kypsennä kalarullia uunissa 200 asteessa 18-20 minuuttia. Anna kalarullien vetäytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.


Paahdettu voi-tillikastike

50 g kirkastettua suolatonta voita
1 rkl hienonnettua tilliä
ripaus suolaa
                        
Kuumenna voita kattilassa kunnes sen väri alkaa tummua. Lisää tilli ja keitä vielä hetken aikaa kunnes voi ruskistuu, mutta älä päästä voita kärähtämään. Siivilöi kastike ja mausta ripauksella suolaa.


2 kommenttia:

ulla kirjoitti...

No on komea kala! Ja hyvännäköiset sapuskat. Tuota cevicheä pitäisi tehdä useammin, on niin helppoa ja hyvää. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää oli, todellakin. Ceviche on tosi helppo ja nopea valmistaa. Täytyy vaan varoa marinoimasta kalaa limettimehussa liian pitkää aikaa, jolloin sitä cevicheä ei syö enää se kuuluisa "Koistisen labradorinnoutajakaan".