maanantai 19. tammikuuta 2015

Pekoni-kurpitsarisotto



Siitä on pitkä aika kun viimeksi olen tehnyt minkäänlaista risottoa. Löysin pienen pussillisen syksyllä pakastamaani myskikurpitsasosetta, jonka sulatin risoton mausteeksi. Pekonipaketin päivämäärä alkoi lähestyä loppuaan, joten siitä tuli kätevästi myös yksi risoton raaka-aineista. Jossain tv-ohjelmassa muistelin keittiömestari Kari Aihisen puhuneen siitä, että pekonista tulee hyvää kun sen paistaa uunissa ja laittaa nimenomaan kylmään uuniin odottamaan uunin lämpenemistä. 
En löytänyt paistoaikaa enkä uunin lämpötilaa (tosin en niin aktiivisesti etsinytkään), mutta tällä kertaa kokeilin tätä kylmän uunin tekniikkaa. Levitin pekoniviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle, työnsin pellin kylmään uuniin ja väänsin lämpötilaksi 130 astetta. Kaikkiaan pekonin paistuminen kesti tällä menetelmällä noin 50 minuuttia, minkä jälkeen levitin pekonit talouspaperin päälle kuivumaan. Lopputulos oli parempi kuin erinomainen eikä keittiöön jäänyt rasvaista pekoninkäryä. Taidan toistekin valmistaa pekonin tällä tavalla. Mutta takaisin risottoon.


Pekoni-kurpitsarisotto

2 rkl ruokaöljyä
pari pientä salottisipulia
2 tl silputtua tuoretta salviaa
0,5 tl kanelia
2,5 dl risottoriisiä (carnaroli, arborio tai vialone nano)
1 dl valkoviiniä
3+3 dl kanalientä
150 g myskikurpitsasosetta
1,5 dl parmesaaniraastetta
8-10 viipaletta paistettua pekonia
mustapippuria myllystä
vielä vähän parmesaaniraastetta

Kuori ja pilko salottisipulit. Kuumenna kasarissa ruokaöljy ja kuullota sipulit siinä. Lisää salvia sekä kaneli ja freesaa näitä hetken aikaa. Lisää risottoriisi ja hämmentele sitä öljyssä parin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja sekoita hyvin. Kun valkoviini on imeytynyt riisiin, lisää puolet kanaliemestä ja keitä pari minuuttia. Lisää kurpitsasose, sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä riisiin. Lisää loppu kanaliemi ja keitä vielä vähän aikaa kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsiä ja risotto edelleen melko löysää. Älä keitä risottoa liian kovalla lämmöllä. Sen tulee kypsyä hellästi ja hitaasti. Kaikkiaan risoton keittämiseen kuluu aikaa noin 25-30 minuuttia, jolloin riisi on kypsää mutta ei vielä pehmeää mössöä. Sekoita risoton joukkoon parmesaani sekä puolet pekoniviipaleista pieniksi paloiksi leikattuna. Annostele risotto heti lautasille, mausta mustapippurilla ja koristele lopuilla pekonisiivuilla. Tarvittaessa risoton päälle voi vielä raastaa hiukan parmesaania.


2 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

no sulla on kyllä ihan täydellisen näköinen koostumus risotossa <3

Tuplaespresso kirjoitti...

No niin on, kerrankin.
Kelvollinen kuvakin tällaisesta annoksesta pitää saada heti eikä hetken päästä, kun silloin risotto on jo ehtinyt muuttua puuroksi.