tiistai 20. tammikuuta 2015

SiiderisinisimpukatOlen aina käyttänyt valkoviiniä kypsentäessäni sinisimpukoita, mutta päätin kokeilla tällä kertaa siideriä. Luin jostakin, että simpukat olisivat näin kypsennettynä mehevämpiä kuin viinin kera laitettuna, koska siideri on vähemmän hapokasta kuin viini. Edellisestä simpukkaruoasta on sen verran aikaa, että en osaa sanoa, olivatko ne mehevämpiä vai ei. Täytyy tehdä vertaileva tutkimus saman pakkaajan simpukoilla joskus lähiaikoina.

Ostaessani simpukoita huomasin, että ruotsalaiset ovat keksineet uuden tavan lisätä simpukoiden menekkiä. Vanha pakkaus (vai oliko se jonkun muun tuottajan pakkaus?) oli sisällöltään kilon painoinen verkkopussi, uusi puolestaan muovirasia, johon oli mahdutettu 50 % enemmän simpukoita eli kaikkiaan 1,5 kiloa. Se tekee 50 % lisämyyntiä. Aika ovelaa.

viikon kala (tai muu vedenelävä)   04 / 33   sinisimpukka

Sinisimpukka,  Mytilus edulis

kuva: Wikipedia

Sinisimpukoita on kaupan ympäri vuoden. Täällä niistä lisätietoa.
Tuore raaka simpukka pitää kuoren kiinni

Siiderisinisimpukat


1,5 kg            sinisimpukoita
2                    salottisipulia hienonnettuna
1                    valkosipulinkynsi viipaloituna ohuiksi viipaleiksi
1 ruukku        lehtipersiljaa hienonnettuna
2,5 dl             siideriä
                      oliiviöljyä
2 rkl               creme fraichea

Kypsä simpukka avautuu
Vanhan hyvän ohjeen mukaan tuoreet simpukat puhdistetaan sekä huuhdellaan ja joukosta poistetaan ne, jotka ovat rikki tai eivät sulkeudu. Ruotsalaispakkauksessa sanotaan niiden olevan vain unisia, eikä niitä tämän pakkauksen mukaan tarvitse heittää pois. Kai siihen pitää uskoa? Kuumenna kattilan pohjalla oliiviöljyä ja kuullota siinä hetkisen sipulia ja valkosipulia ja lisää sitten simpukat ja siideri. Höyrytä simpukoita (mielellään kannen alla) 4-5 minuuttia ja ravista kattilaa pari kertaa sinä aikana. Jos simpukoita kypsentää liian kauan, ne sitkistyvät. Ota simpukat kattilasta ja heitä pois ne, jotka eivät ole auenneet. Laita kattilaan pari lusikallista creme fraichea ja sekoita se kattilassa olevaan liemeen. Laita myös puolet lehtipersiljasta liemen joukkoon.

Annostele simpukat lautasille ja kaada päälle lientä kattilasta, ripottele pinnalle lehtipersiljaa ja tarjoile paahdetun maalaisleivän kera.

Simpukat syödään sormin. Tyhjä simpukankuori toimii pihteinä poimittaessa simpukoita kuoristaan.


2 kommenttia:

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Taas ollaan tehty samantapaisia juttuja, nyt sentään osuivat eri päiville! :) Tuossa juuri peräänkuulutin kokemuksia noista muoviin pakatuista simpukoita, itse kun olen suosinut vielä perinteisiä verkkopusseja. Mutta ilmeisesti niissä ei ollut moittimista?

Tuplaespresso kirjoitti...

Verkkopusseihin tottuneina mekin vähän ihmeteltiin muovipakkausta. Etenkin, kun sen myötä kaikki "wanhat hyvät ohjeet" käskettiin unohtaa ja siitä vaan heittää simpukat kattilaan sen kummempia ajattelematta. Vähän siinä takaraivossa jyskytti että olisiko sittenkin pitänyt tarkastaa simpukat yksi kerrallaan, mutta lopputulos oli ihan saman makuinen kuin perinteiselläkin tavalla.