torstai 15. tammikuuta 2015

Hapankorppuleivitetyt ahvenfileetViikon kalaruoka valmistui ahvenesta, koska pakastimessa sattui olemaan vähän alle puolen kilon paketti ahvenfileitä. Pakastuspäivän perusteella ne ovat syksyn hullujen päivien todella hullunhalvasta tarjouksesta. Kalaa ei tulisi säilyttää pakkasessa kovin montaa kuukautta, joten tämä oli juuri sopiva aika käyttää ahvenfileet ateriaksi.

kuva: Wikipedia


viikon kala   03 / 33    ahven

Ahven, Perca fluviatilis

Olen varmaan joskus aikaisemminkin kehunut, että Suomen yleisin kalalaji, ahven, on Suomen paras ja maukkain kala, ja olen samaa mieltä edelleenkin. Tämä kyrmyniskainen petokala on myös Suomen kansalliskala.


Olemme kokanneet ahvenesta kaikenlaista aiemminkin. Yksinkertaisimmillaan ahven maistuu hyvältä, kun sen vain kevyesti ruskistaa pannulla voissa. Fileistä kannattaa aina kuitenkin ennen kypsentämistä muistaa leikata pois se vihoviimeinen ruotorivi. Voi sen tietysti poistaa vasta lautasellakin jos haluaa pitää fileen muodossaan, mutta ainakin minun mielestäni on mukavampaa syödä valmiiksi ruodotonta kalaa.

Tällä kertaa halusin kokeilla, miten hapankorppupanerointi toimii ahvenen kanssa. Silakasta tulee hyvää hapankorppuleivityksellä, mutta entä ahvenesta. Mitä mausteita siihen voi käyttää ja mitä muuta lautaselle silloin laitetaan. Siinäpä se. Rapistelin rohkeasti hapankorppujauhelman joukkoon fenkolinsiemeniä ja korianterinsiemeniä todetakseni, että kyllä tästä hyvä tulee. Ja niin tulikin. Ahvenfileiden kassa tarjoilin pinaattiperunasosetta (pakastepinaattia muusiin) ja kastikkeen tein lisäämällä paistinpannulle hiukan sinappia sekä kermaa. Tästä tuli todella helppo, nopea ja maukas arkiruoka.


Hapankorppuleivitetyt ahvenfileet
(kahdelle)

400 g (8 kpl) ahvenfileitä
8 hapankorppua
vajaa 1/4  tl fenkolinsiemeniä
vajaa 1/4  tl korianterinsiemeniä
maldonsuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen voita
kastikkeeseen lisäksi
1 tl sinappia
1-1,5 dl kermaa

Leikkaa ahvenfileisiin v-viilto ja poista ruotorivi. Murskaa hapankorput hienoksi jauhelmaksi. Jauha kevyesti fenkolin- ja korianterinsiemeniä morttelissa ja sekoita ne hapankorppujauhelmaan. Upota ahvenfileet yksi kerrallaan korppujauhoihin ja paista kuumalla pannulla voissa molemmin puolin. Kun kaikki ahvenfileet on paistettu, ripottele niiden päälle vielä hiukan maldonsuolaa sekä valkopippuria myllystä. Peitä ahvenfileet foliolla ja pidä ne lämpiminä sillä välin kun teet kastikkeen. Sekoita paistinpannulla olevaan ahventen paistoliemeen sinappi sekä kerma ja kuumenna vain sen verran että kerma kiehuu. Tarjoile heti pinaattiperunasoseen kanssa.


Ei kommentteja: