lauantai 17. tammikuuta 2015

Mausteinen porkkanakeitto



Kun aamulla lähdin koirien kanssa kävelylle, kova tuuli piiskasi vaakasuoraan päin kasvoja ikävästi alijäähtynyttä vettä, ja jokainen pisara tuntui kuin se olisi ollut teräshauli. Noh, eivätpä koiratkaan siinä kelissä viihtyneet kauempaa kuin mitä oli ehdoton pakko, tarpeet tuli tehdyksi ja tärkeimmät d-mailit luetuksi, sitten pikapikaa kotiin. Tällaisena päivänä täytyy valmistaa jotain lämmittävää, kuten höyryävää, mausteista porkkanakeittoa. Joulukuun Delicious –lehdessä oli hyvältä kuulostava resepti. Sen inspiroimana, vaan ei orjallisesti noudattamana, valmistin meille herkullisen porkkanakeiton.

Joulukuun numero myynnissä Suomessa tammi-helmikuussa...
Jotain hassua on kyllä Lehtipisteen touhuissa, sillä monet ulkomaiset ruokalehdet tulevat tässä maassa myyntiin vasta sen jälkeen kun kyseisen numeron myynnin olisi pitänyt jo loppua ja seuraavan numeron olla hyllyssä. Tämäkin Delicious -lehti on kustantajan (Eye to eye media ltd) mukaan myynnissä 1.-31.12.2014, mutta Suomessa se tuli lehtihyllyihin vasta tämän vuoden puolella ja kannen tarran mukaan myymättä jääneiden kappaleiden palautusviikko on 2015-06 (sama viive aiempienkin numeroiden kanssa). Lehden oman mainoksen mukaan tammikuun lehti on myynnissä 1.-31.1.2015, mutta ehkä sitä pitää alkaa kysellä Lehtipisteistä joskus huhtikuussa, jos se silloin olisi ehtinyt siihen mennessä myyntiin jo Suomeenkin...? Todella kekkoslovakian touhua maahantuojalta, että ajankohtaiset reseptit tarjotaan lehden ostajille kuukauden myöhässä!


Mausteinen porkkanakeitto
 (kahdelle nälkäiselle)

1 rkl oliiviöljyä
1 isohko salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
300 g porkkanaa
200 g bataattia
3 kaffirlimetin lehteä
5 kardemumman kokonaista vihreää siemenkotaa
5 dl kanalientä
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limettimehua
2 dl kookoskermaa
1+1 kevätsipulia ohuina viipaleina
1 rkl hienonnettua korianteria
hiukan mustapippuria myllystä

Kuori salottisipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat sekä bataatti ja leikkaa ne vähän pienemmiksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota siinä salottisipulisilppua parin minuutin ajan. Lisää valkosipuli, inkivääri, porkkana- sekä bataattikuutiot ja hämmentele niitä hetken aikaa öljyssä. Lisää limetinlehdet, kardemumma sekä kanaliemi, kuumenna ja keitä juureksia 25-30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja soseutetavissa.

Poimi kattilasta pois limetinlehdet sekä kardemummat ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kalakastike. limettimehu, suurin osa kookoskermasta (jätä loput annoksia varten), toinen viipaloitu kevätsipuli sekä korianterisilppu. Sekoita hyvin ja kuumenna keitto vielä kerran kiehumispisteeseen. Mausta lopuksi mustapippurilla.

Lisää keittoon lautasilla vielä kookoskermaa ja kevätsipulia (ja korianteria).


2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Tuollainen ulkomaisten lehtien vanhojen numeroiden irtomyynti Suomessa ei koske pelkästään Delicious lehteä vaan olen huomannut saman ilmiön momessa muussakin lehdessä. Mikä siinä onkin että meille suomalaisille pitäisi kelvata aina kaikki vanha? Saako lehtipiste näitä vanhoja lehtiä ulkomailta alennushintaan kun niillä on Suomessa noin pitkä myyntiaika?

Tuplaespresso kirjoitti...

Että tänne Suomeen dumpattaisiin muista maista kaikki vanhat, myymättä jääneet lehdet? Tuota... nyt kun mainitsit, niin... hmmm...