keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kajottikurpitsa on heviosaston outolintu



Näin kajottikurpitsoita ensimmäisen kerran joitain vuosia sitten Portugalissa. Laatikosta pilkisti kyltti, jossa luki chuchu. Ehkä olin nähnyt kajottikurpitsan jossain joskus aiemminkin, mutta silloin vasta kiinnitin niihin huomiota. Omituisen näköinen, ison nyrkin kokoinen, vähän päärynän muotoinen mutta ei kuitenkaan, miltähän se mahtaa maistua ja mitä siitä voi tehdä… Silloin ei ollut mahdollisuutta maistaa näitä erikoisen näköisiä kasviksia ja näin tämä hassun näköinen vihreä pompula unohtui pitkäksi aikaa. Seuraavan kerran näin kajottikurpitsoita Kampin K-supermarketissa, ja mitä ruokabloggaaja voi tehdä muuta kuin ostaa pussillisen. Nyt tai ei koskaan, nyt niitä maistetaan.



viikon kasvis   49 / 52   kajottikurpitsa / vihannespäärynä / chayote / chuchu /
                                                mirliton / centinarja / pipinola / ja monta muuta nimeä 
                                                millä tämä kasvis tunnetaan maailmalla

Erittäin C-vitamiinipitoisesta kajottikurpitsasta voidaan käyttää hyväksi koko kasvi, hedelmät, lehdet, versot ja juuret, jopa siemen joka tosin useimmiten heitetään pois. Lehdet ja hedelmät ovat jossain määrin diureettisia ja joidenkin lähteiden mukaan kajottikurpitsalla olisi myös joitain erityisiä terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta pysytään täällä nyt vaan näissä ruoka-asioissa.  Kun aloin etsiä reseptejä, huomasin että hups, tämä kasvis ei olekaan mitään pikaruokaa.

Kajottikurpitsa on itsessään melko mauton, vähän kuten kesäkurpitsa. Maku ruokaan tulee kaikesta muusta. Rakennekin muistuttaa kesäkurpitsaa. Useimmissa ruokaohjeissa kajotti kypsennetään, täytetään ja gratinoidaan, niin tässäkin reseptissä. Ostaessani nämä kurpitsat minulla ei ollut harmainta aavistustakaan miltä ne maistuvat tai mitä tästä tulee ja ryhtyessäni kokkaamaan tarkistin kaiken varalta, että naapurikorttelin pizzeria on vielä auki. Ei tarvinnut kuitenkaan hakea pizzoja.


Täytetyt kajottikurpitsat
(ateria kahdelle tai alkupala neljälle)

2 kajottikurpitsaa (näitä kasviksia ei kuorita)
täyte
1 keltasipuli
1 sellerinvarsi
1 jalapeno
1 valkosipulinkynsi
2 rkl silputtua persiljaa
3 rkl voita
0,5 tl suolaa
0,25 tl cajunmaustetta
5 tippaa tabascoa
ripaus mustapippuria myllystä
0,5 dl panko leipämuruja
200 g kypsennettyjä kuorettomia katkarapuja
1 rkl sweet chili –kastiketta
päälle
2 rkl silputtua persiljaa
0,5 dl panko leipämuruja
pienenpieni ripaus cajunmaustetta

Keitä kajottikurpitsoita suolalla maustetussa vedessä noin tunnin ajan, nosta kypsät kasvikset pois vedestä ja anna jäähdytä ne. Halkaise kurpitsat, heitä pois keskellä oleva siemen ja lusikoi sisus kulhoon siten, että jätät kurpitsoihin vajaan sentin paksuisen kuoren. Jätä nämä kaikki odottamaan.

Leikkaa keltasipuli, sellerinvarsi, jalapeno sekä valkosipulinkynsi ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla voita, lisää siihen kasviskuutiot sekä persilja ja sekoittele miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää mausteet, leipämurut sekä kurpitsoiden sisus ja keittele seosta miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Jos seos tuntuu kovin kuivalta, lisää hiukan ruokaöljyä ja vettä. Pyöräytä kulhossa keskenään katkaravut sekä sweet chili –kastike ja lisää ne seoksen joukkoon pannulle hetkeksi lämpenemään.

Täytä koverretut kajottikurpitsan kuoret seoksella. Sekoita keskenään persilja, leipämurut sekä cajunmauste ja ripottele täytteen päälle. Laita kurpitsanpuolikkaat voideltuun uunivuokaan ja gratinoi uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
 


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Enpäs ole tuollaisiin kurpitsoihin törmännytkään. Bloggaamalla ja lukemalla oppii joka päivä uutta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Oli tosi ilahduttavaa huomata kyseisen kauppiaan olevan niin ennakkoluuloton, että ottaa myös tällaisia harvinaisuuksia myyntiin :)