lauantai 6. joulukuuta 2014

Kakku on sininen ja valkoinen ja tähtösiä täynnä


Itsenäisyyspäivän jälkiruokana on sinivalkoinen rahkajuustokakku, jonka maussa on häivähdys appelsiinia ja vaniljaa. Tämä kakku on valmistettu halkaisijaltaan 17 cm irtopohjavuokaan, mutta pohjan ja rahkahyytelön määrä riittäisi myös isompaan, 22-senttiseen vuokaan. Päällimmäinen sininen hyytelö redusoidaan sinisestä Bols Curaçao -likööristä ja sitruunalimonadista. Tähän kakkuun tarvittiin 2 dl sinistä hyytelöä ja 22-senttisen kakun peittämiseen hyytelöä saa olla noin 3 dl, joten huomioi tämä ja lisää ainesten määrää samassa suhteessa, jos käytät isompaa kuin 17 cm vuokaa.

Rahkajuustokakun voi rakentaa myös laseihin yksittäisinä annoksina.



Sinivalkoinen rahkajuustokakku

pohja
1 muna
1 munan tilavuus sokeria
1 munan tilavuus vehnäjauhoa
0,25 tl leivinjauhetta
0,5 tl raastettua appelsiininkuorta
kostutus
maitoa
vaniljasokeria
rahkahyytelö
250 g rasvatonta (tai vähärasvaista) maitorahkaa
100 g Mascarponea
50 g sokeria
1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa
2 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
sininen hyytelö
2,5 dl sinistä Bols Curaçao likööriä
Kakun voi tehdä myös annoksina laseihin.
1,5 dl spriteä tai muuta sitruunalimonadia
3 liivatelehteä
koristeet
vaaleansinisiä ja valkoisia sokerilumihiutaleita

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe sekä raastettu appelsiininkuori ja kääntele jauhoseos taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja kypsennä kakkupohjaa noin 10 minuuttia. Jäähdytä pohja ja kostuta sitä vaniljalla maustetulla maidolla sen verran kuin on tarpeen.

Sekoita keskenään maitorahka, mascarpone, vanilja sekä sokeri. Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna pikkutilkka kermaa kiehumispisteeseen, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet kuumaan kermaan haarukalla sekoittaen. Sekoita sitten liivateliuos huolella rahkaseoksen joukkoon. 

Vatkaa lopuksi kermavaahto rahkan joukkoon, kaada seos vuokaan kakkupohjan päälle ja tasoita rahkaseoksen pinta. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi, millä välin voit redusoida sinisen hyytelön ainekset.

Laita kattilaan sitruunalimonadi ja sininen Bols Curaçao –likööri, sekoita ja keitä kunnes (pääosa) alkoholi(sta) sekä ylimääräinen neste on haihtunut ja kattilassa on jäljellä enää 2 dl sinistä juomaa. Jäähdytä seos. 

Kun rahkahyytelö on jähmettynyt ja sininen liemi jäähtynyt, laita 3 liivatelehteä kylmään veteen pehmenemään. Ota pari lusikallista sinistä nestettä ja kuumenna se (mikrossa) kiehuvaksi. Puristele pehmeistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne nopeasti sekoittaen kuumaan nesteeseen. Yhdistä siniset nesteet, sekoita hyvin ja anna odottaa noin 10-15 minuuttia kunnes seos on hiukan alkanut paksuuntua. Kaada sininen hyytelö varovasti ja tasaisesti rahkahyytelön päälle. Laita kakku jääkaappiin vielä muutamaksi tunniksi, mieluiten vaikka seuraavaan päivään asti, jotta sininen hyytelö jähmettyy kokonaan.

Avaa irtopohjavuoka, kuori leivinpaperi kakun ympäriltä ja laita kakku sopivalle tarjottimelle. Koristele kakku sokerilumihiutaleilla vasta juuri ennen tarjoilua.


4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

On niin kaunis sinivalkoinen pinta kakussa:) Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin :)

Unknown kirjoitti...

Todella kaunis kakku!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :) Päivän teemaan sopiva.