tiistai 16. joulukuuta 2014

Tuunattu rullasylttyRullasyltty on ainakin Varsinais-Suomessa perinteinen joulun ajan herkku, jota kyllä itse asiassa syödään ympäri vuoden. Rullasyltty on – yllätys, yllätys – rullalle käärittyä possua, jossa perinteisinä mausteina on suola ja pippuri. Rullalle kääritty luuton possun kylki maustetaan ennen käärimistä suolalla, mauste- ja valkopippurilla. Sitten rulla laitetaan kiehuvaan veteen, joka on maustettu suolalla, sokerilla, maustepippurilla ja laakerinlehdellä. Vettä sen verran, että rulla peittyy. Rullaa keitetään 2 – 2 1/2  tuntia, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä keitinliemessään huoneenlämpöön. Se tarjoillaan ohuiksi viipaleiksi leikattuna vaikkapa leikkeleenä tai joululautasella. 

Perinteistä poiketen valmistin kuitenkin tämän rullasyltyn uunissa, jolloin kamara paistui ihanan rapeaksi.


Perinteisen keitetyn rullasyltyn tarveaineet Reiskan tapaan

n. 1 – 1.5 kg  rullasyltty (maustettu suolalla, mauste- ja valkopippurilla)
vettä              (niin että rulla peittyy)
2 rkl               suolaa
1 tl                 sokeria
10                  kokonaista maustepippuria
1                    laakerinlehti
(ohjeen mukaan jos rulla on jo suolattu, älä enää lisää suolaa)


Jouluinen uunisyltty

n. 1 – 1,5 kg  rullasyltty (maustettu suolalla, mauste- ja valkopippurilla)
                      oliviöljyä
                      Maldonsuolaa
                      mustapippuria myllystä
3 dl                perinteistä punaviinipohjaista jouluglögiä
Kastikkeeseen
2 rkl               voita
2 rkl               vehnäjauhoja
1                    salottisipuli silputtuna
                      vettä tai suolatonta lihalientä
                      pannulta talteen otettua lientä
                      (kermaa)
                      (mustaherukkahyytelöä)

Halusin muokata tätä perinneruokaa ja tehdä samasta raaka-ainesta hieman erilaisen, joulun alusaikaan ja mikseipä jouluunkin, sopivan ruoan. Ostin Turun Kauppahallista Lihaliike Reino Jokiselta valmiin possurullan (heiltä on myös peräisin yllä oleva keitetyn rullasyltyn kypsennysohje). Rulla on siis possun kylkeä, jossa on kamara tallella, ja se muodostaa rullan ulkopinnan. Lihakauppias on maustanut rullan suolalla, mauste- ja  valkopippurilla ennen sen käärimistä.


Kuumensin uunin 225 asteeseen. Laitoin rullan uunipannulle ritilän päälle hierottuani ensin sen oliiviöljyllä, suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Alkukuumennuksen ja pintaan hierotun oliiviöljyn tarkoituksena on auttaa kamaran kypsymistä niin, että siitä tulee brittikeittiön (ja epätrendikkään keittiön) suosima rapea crackling. Laitoin pannun uuniin ja lorautin pannun pohjalle kolmisen desilitraa valmista punaviinipohjaista glögiä. Toivoin sen antavan, paitsi kosteutta uuniin, myös hitusen joulun makua itse ruokaan. Annoin rullan ensin ottaa hyvät alkulämmöt vajaan puolen tunnin ajan 225 asteessa. Sitten alensin lämpötilan n. 175 asteeseen ja annoin lihan kypsyä siinä 1 ½ tuntia. Pudotin uunin lämpöä vielä 150 asteeseen 1 tunnin ajaksi. Tämän jälkeen nostin pannun uunista hellalle jäähtymään.

Rullaa leikattaessa voi ensin irrottaa pinnalta kamaran ja siirtää sen sivuun. Kamaran voi sitten erikseen pilkkoa pieniksi herkkupaloiksi. On se herkkua – kokeilkaapa! Sitä paitsi, jos rapean kamaran jättää pinnalle, voi rullan viipaloiminen olla vaikeampaa. Sitten vaan rulla viipaleiksi ja lautasille. Tämä possu käy vaikkapa adventtiviikonlopun paistiksi.

Pannun liemi siivilöidään, jäähdytetään ja sen pinnalta kuoritaan sitten ylimääräinen rasva pois. Kasariin laitetaan 2 rkl voita ja kuullotetaan siinä 1 salottisipuli. Lientä vispataan joukkoon ja jatketaan mieluiten suolattomalla lihaliemellä. Lihaliemen voi korvata vedellä (ja halutessa kermalla). Glögi antaa kastikkeelle oman säväyksensä ja mustaherukkahyytelöstä tulee vielä niin haluttaessa lisää makeutta kastikkeeseen.
Lämmitettäessä myöhemmin viipaleet kuumennetaan nopeasti paistinpannulla.2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Mahtavaa, kiitos reseptistä! Juurikin viikonloppuna sain maistaa West Charkin rullasylttyä joka oli taivaallista, maustettu neilikalla. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Neilikka sopii hyvin tähän vuodenaikaan. Jos rullan käärii itse, sen voi maustaa haluammillaan mausteilla. Tämä perinteinen toimii ympäri vuoden :)