maanantai 22. joulukuuta 2014

Höyrytettyä lohta savoijinkaalipaketissa ja juuresnuudeleita


Ruodoton lohifilee oli kaupassa päivän tarjouksena. Piti vain päättää, miten sen valmistaisi. Näin joulun alla voisi tehdä yhden tositerveellisen kala-kasvisaterian, joten päätin paketoida lohen kurttukaalinlehteen ja höyryttää sen kypsäksi.

Viikon kasvis   52 / 52   Savoijinkaali eli kurttukaali


Savoijinkaali on se koristeellisempi iso kaalinkerä.  Se, jonka päällimmäiset ruttuiset lehdet ovat kesällä syvän tummanvihreät ja avautuvat ulospäin kuin kukan terälehdet. Tähän aikaan vuodesta savoijinkaalissa ei yleensä ole niitä tummanvihreitä päällimmäisiä lehtiä, sillä kaupassa ne kuoritaan kaalien päältä pois sitä mukaa kun ne kuivahtavat. Noh, ei näissä sisemmissäkään lehdissä ole mitään vikaa, jos haaleutta ei lasketa viaksi. Nätimpiä kuvia kurttukaalista löytyy vaikkapa täältä.

Teen (perinteiset lammas)kaalikääryleet mieluiten savoijinkaaliin. Ei pelkästään sen vuoksi, että se on kauniimman näköinen kuin valkokaali, mutta myös siksi että se on tavallista valkokaalia hiukan miedomman makuinen ja kypsyy nopeammin.  Savoijinkaali sopii hyvin myös erilaisiksi paistoksiksi muiden kasvisten kanssa. Jos tämä ajatus kuulostaa aivan liian kevyeltä, sellaiset paistokset voi tietysti myös hauduttaa kermassa.

Tämä on kuitenkin kohtalaisen kevyt ateria, suoranaista terveysruokaa. Kaalinlehteen käärityt lohiviipaleet maustetaan ja höyrytetään kypsiksi ja tarjoillaan juuresten kanssa. Lopun kaalin voi käyttää myöhemmin vaikka coleslawn valmistukseen.Höyrytettyä lohta savoijinkaalipaketissa

400 g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä
suolaa
sokeria
mustapippuria
1 kerä savoijinkaalia
1 rkl soijakastiketta
0,5 tl sitruunapippuria
1 tl balsamiviinietikkaa
1 tl juoksevaa hunajaa
hienonnettua tuoretta tilliä

Leikkaa lohifilee neljäksi samanpainoiseksi palaksi ja mausta ne suolalla, sokerilla sekä ripauksella mustapippuria. Anna lohenpalojen maustua ainakin muutaman tunnin ajan.

Koverra kaalin kantaa pois mahdollisimman syvälle, jolloin lehdet irtoavat helpommin. Irrota kaalista  4-6 suurinta lehteä ja keitä niitä miedosti suolatussa vedessä 15-20 minuuttia kunnes kaalinlehdet ovat täysin kypsiä. Nosta lehdet varovasti pois kiehumasta, jäähdytä sen verran että niitä pystyy käsittelemään ja ohenna sitten terävällä veitsellä kaalinlehtien paksu keskiruoti mahdollisimman ohueksi. Sekoita keskenään soijakastike, sitruunapippuri, balsamiviinietikka sekä hunaja. Pyyhi lohenpaloista ylimääräiset mausteet ja yksi kerrallaan nosta lohenpala kaalinlehdelle, lusikoi lohelle ensin maustekastiketta ja sen päälle tilliä, ja kääri lohi tiukasti kaalin sisään. Höyrytä lohikääryleitä 10-15 minuuttia. ja tarjoile ne kasvisten kanssa. Kypsennysaika riippuu kalapalan paksuudesta. Varo höyryttämästä kalaa liian pitkään ettei kala kuivu.Sorruin sitten taas hankkimaan uuden keittiökapistuksen, eräänlaisen myllyn tai sorvin tai miksi tätä nyt kutsuisi. Valmistaja nimittää tätä veggie twisteriksi. Se tekee kasviksista joko pitkää nauhamaista tai ohutta nuudelin näköistä suikaletta. Vaihtelua lautaselle, ettei kaikki aina näytä samalta. Parhaimmillaan tällaiset juuressuikaleet ovat raakaraasteena tai friteerattuina, jolloin niiden rakenne pysyy rapsakkana, mutta nyt kokeilin niiden keittämistä.Keitetyt juuresnuudelit

1 jättiporkkana
1 keskikokoinen palsternakka
2 perunaa
suolaa

Kuori juurekset ja pyöräytä ne twisterillä ohuiksi ”nuudeleiksi”. Keitä miedosti suolatussa vedessä noin 5-8 minuuttia ja tarjoile heti. Juurekset saavat olla mieluummin aavistuksen ali- kuin ylikypsiä, sillä jos ne pääsevät kypsymään liikaa, ne murenevat. Aavistuksen raakana ne pysyvät paremmin muodossaan tällä tavalla valmistettuna.2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Nam! Tämä olisi minun makuuni, menee testiin joulun jälkeen. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvää oli, kannattaa kokeilla. Täytyy vaan silloin heti alkuun muistaa käyttää riittävää suolausta.