lauantai 27. heinäkuuta 2013

Kermainen kukkakaalikeitto, herneitä ja kylmäsavulohta



Kukkakaalisoseen ja kylmäsavulohen yhdistelmä on sellainen, jota en itse olisi tullut edes ajatelleeksi. Ensimmäistä kertaa maistoin tätä makuyhdistelmää jotain päälle kymmenen vuotta sitten Göteborgissa, kun ravintolassa saimme eteemme snapsilasissa tällaisen amusen. Wau, tosi herkullista! Tottakai siitä piti kotiin palattua kehittää oma versio, joka maultaan yritti muistuttaa mahdollisimman paljon esikuvaansa. Sittemmin kehittelin reseptiä enemmän oikean ruoan kuin makupalan suuntaan ja kun lisäsin annokseen vielä kourallisen makeita herneitä, se oli siinä, todella ruokaisa ja maistuva keitto. Lusikka toiseen, paahtoleipä toiseen käteen ja syömään.


Kermainen kukkakaalikeitto, herneitä ja kylmäsavulohta
(hyvin paksu sosekeitto neljälle)

2 uutta sipulia
1 rkl voita
8 dl vettä ja 2 Knorrin kanaliemi”ammetta” tai 8 dl kanalientä
2 dl valkoviiniä
6 timjaminoksaa
700 g kukkakaalin kukintoja
2 dl crème fraichea
50 g mustaa Koskenlaskijaa
suolaa
valkopippuria

2 dl tuoreita makeita herneitä
kylmäsavulohta
tuoreen timjamin lehtiä

Laita herneet pieneen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran että herneet peittyvät. Siivilöi kolmen minuutin kuluttua ja laita herneet vielä jääveteen pariksi minuutiksi. Valuta herneet ja laita odottamaan keiton valmistumista.

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioksi, sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit voissa, Lisää vesi, valkoviini, timjaminoksat sekä kanaliemiammeet ja lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää kukkakaalit ja keitä kunnes ne ovat pehmeitä. Poista timjaminoksat ja soseuta keitto kermaisen tasaiseksi (blenderissä tai) sauvasekoittimella. Lisää crème fraiche ja Koskenlaskija ja kiehauta keittoa sen verran että juusto sulaa. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Annostele keitto lautasille. Ripottele keiton päälle kylmäsavulohisuikaleita, herneitä ja tuoreita timjaminlehtiä

p.s. Miksi kanalientä, miksei kasvislientä? Kasvisliemikuutioiden sellerin maku jyrää alleen kaiken muun. Kanaliemi on hienovaraisempaa ja se antaa tilaa muillekin mauille.


2 kommenttia:

viv kirjoitti...

Tää on kyllä varmasti hyvää! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

On hyvää ja tarvitsee ehdottomasti ne herneet :)