sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Grillattua hummeria Henri Alénin tapaan & Eton mess



Tämä on niitä harvoja kertoja kun otamme reseptin suoraan jostain lehdestä. Hesarin ruokatorstain grillattu hummeri hyppäsi esiin tosi komeasti ja kun vähän aikaa oli mielessään maiskutellut tämän Henri Alénin reseptin aineksia, niin sen jälkeen oli aika vaikea edes ajatella mitään muuta. Yleensä kun HS ruokatorstain sivuilla on jokin viinitesti, sen testivoittajaa on turha etsiä Helsingin keskustan Alkoista ainakaan enää seuraavana päivänä, kun kaikki muutkin ovat lukeneet saman jutun. Arvelimme, että tämän reseptin ja hummerien kanssa saattaisi olla käynyt samoin, mutta ilmeisesti heinäkuu pelasti meidän grilli-iltamme. Porukka lienee vielä maalla grillaamassa ribsejä ja muita perinteisiä grilliherkkuja? Joka tapauksessa me saimme hummerimme ja pääsimme valmistamaan tätä herkkua. Sen verran arvokasta raaka-ainetta hummeri on, että ei tätä kovin isolle porukalle raaski valmistaa. Mutta niinhän sanotaan, että pidot paranee kun väki vähenee ja tämä on parasta kahdelle.Tässä resepti ihan sellaisena kuin se oli Hesarissa. Jälkiruoaksi nautittiin jäätelöä, marenkia ja mansikoita. Sillä kesäherkulla on hieno nimikin: Eton mess.

Muut hummerireseptimme löytyvät tunnisteella hummeri.

Ollaanko Pariisissa vai Helsingissä?


Grillattu hummeri, pastis-limettivoi ja avokado-appelsiinisalaatti

2 kokonaista elävää tai pakastettua hummeria
(tai "plan c" kuten me teimme, ostimme pakastamatonta keitettyä hummeria)

pastis-limettivoi
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku persiljaa
5 oksaa timjamia
300 g pehmennettyä voita
3 rkl anisviinaa
1 limetti
suolaa ja mustapippuria
4 rkl hyvää oliiviöljyä

avokado-appelsiinisalaatti
4 appelsiinia
1 sitruuna
3 kypsää avokadoa
1 dl mustia oliiveja
1 punasipuli
1 rasia rukolaa
½ dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria


Jos käytät pakastettuja hummereita, anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa
Jos käytät tuoreita hummereita, tee näin: Laita iso kattila vettä kiehumaan ja laita hummerit nopeasti pää edellä veteen. Kun vesi alkaa taas poreilla, keitä hummereita noin 8 minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään kylmään veteen.

Naapurin yrttiviljelmä.

Halkaise hummerit pitkittäin puoliksi isolla keittiöveitsellä. Nosta peräsuoli pyrstöstä. Kaavi keskiosan sisäelimet pois huolellisesti ja heitä ne pois.
Irrota sakset. Ota lihat irti saksien varsista sekä saksesta murtamalla kuori. Laita saksilihat keskelle hummeria paikkaan, josta sisäelimet on poistettu.

Altaassa solisee vesi.

Tee pastis-limettivoi. Hienonna yrtit ja kuoritut valkosipulit. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon ja vispaa kuohkeaksi vaahdoksi.
Muotoile voista voipaperin avulla pötköjä ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Vielä niitä hummereita, kiitos.

Tee sillä välin salaatti. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta yhden appelsiinin kuori kulhoon. Kuori appelsiinit ja fileoi lihat kulhoon ilman valkoista nahkamaista osaa (tässä vähän oikaistiin ja viipaloitiin appelsiinit). Purista päälle sitruunan mehu. Halkaise avokadot ja kuori ne. Paloittele ja lisää mukaan. Hienonna mukaan myös punasipuli ja oliivit. Sekoita hyvin keskenään. Lisää oliiviöljy, suola ja pippuri. Lisää rukola vasta ennen tarjoilua.


Mausta halkaistut hummerit oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Grillaa hummerit kuoripuolelta noin 5 minuuttia keskilämmöllä grillissä kuvun ollessa suljettuna. Leikkaa maustevoista nappeja ja laita ne grillattujen hummereiden päälle.

Pieni lautanen, iso hummeri. Alkaa käydä hiukan ahtaaksi.

P.S.  Hummerinkuoret kannattaa pestä ja kuivata. Niistä saa hienon kastikepohjan!



Eton mess

jäätelöä (tai kermavaahtoa)
marenkia
mansikoita


Laita kaikkea kerroksittain lasiin ja nauti ennen kuin jäätelö sulaa.

Jälkkärit on helpot kantaa pihalle suljetuissa purkeissa.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nuo hummerit näyttävät todella hyviltä! Olen itse vielä vähän amatööri hummereitten laittaja :)

Unelmaa leipomassa kirjoitti...

Ihanat kuvat ja ruoat näyttävät herkullisilta!

Andalusiana kirjoitti...

onpas lystiä - meillä grilliin vähän aika sitten päätyi hummeria lime-inkiväärä-valkosipulivoilla. Kaveriksi pyöräytettiin avokado-tomaattisalaatti :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei, tableofcolors, tervetuloa lukijaksi ja kommentoimaan :)
Meidän hummerinkulutus on niin pientä ettei siinäkään oikein ehdi tulla ammattilaiseksi, mutta kun on hyvä resepti.

Hei, Unelmaa leipomassa, tervetuloa sinullekin :)
Kiitos kommentista. Hummeri oli hyvää ja piha on todella viihtyisä.

Hei Andalusiana. Hummeri on herkkua. Nyt on myös kuoret kuivattu tulevaa käyttöä varten :)

heidi kirjoitti...

Hei olisin halunnut tietää pastiksesta! Onko pastis liian voimakas? mitä luulet jos jättää anisviinan pois?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Heidi
Reseptin 'anisviina' voi olla maun mukaan mitä tahansa anistislettä. Suomessa myytävistä anisviinoista Pastiksen alkoholiprosentti on suurin (45%), mutta en usko sillä olevan merkitystä noin pienissä määrissä mausteena käytetävää alkoholia. Jos anisviinan jättää pois, annos on eri makuinen, mutta ihan varmasti edelleen oikein hyvä.