maanantai 8. heinäkuuta 2013

Pari kesäistä lisuketta tomaatista ja kurkustaTomaatticoncassé kuulostaa tosi hienolta ja monimutkaiselta lisäkkeeltä. Tosiasiassa concassé on yksinkertaisesti vain kuutioitua tomaattia. Tomaatit voi myös kaltata, marinoida, kypsentää tms. Tomaatticoncassé toimii lisukkeena monenlaisten liha- ja kalaruokien kanssa.

Avomaankurkuista tehdyt hölskykurkut kuuluvat niinikään kesän ruokapöytään. Resepti on yksinkertaistakin yksinkertaisempi ja näitäkin voi tarjoilla vaikka jokaisella aterialla. Länsirannikolla hölskykurkut tunnetaan paikoin myös nimellä flatkutetut kurkut.


Tomaatticoncassé

3 tomaattia
1 pieni uusi sipuli
hiukan suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä

Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Kuori tomaatinlohkot ”fileoimalla”; laita tomaatinneljännes leikkuulaudalle kuori alaspäin ja leikkaa ohuella fileerausveitsellä kuin fileeraisit kalaa. Heitä kuoret pois ja leikkaa "fileet" pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita tomaatit ja sipulit pienessä kulhossa. Sekoita mausteet, punaviinietikka ja oliiviöljy keskenään ja kaada tomaateille Sekoita hyvin ja anna maustua seuraavaan päivään.Hölskykurkut

2 avomaankurkkua
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 korkillista väkiviinaetikkaa
2 rkl tillisilppua

Jos käytät siivuttamiseen "mandoliinia", varo viipaloimasta sormiasi!

Pese kurkut huolella ja leikkaa ne millin ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä tai ”minimandoliinilla”. Laita kaikki ainekset tiiviskantiseen pakasterasiaan ja hölskytä voimakkaasti edestakaisin muutaman minuutin ajan siten, että kaikki ainekset sekoittuvat hyvin ja kurkuista alkaa irrota nestettä. Laita hölskykurkut maustumaan jääkaappiin seuraavaan päivään tai ainakin muutaman tunnin ajaksi.
Tämän voi tehdä myös tavallisesta pitkästä kurkusta. Silloin kurkku kannattaa kuoria.

Hölskykurkkujen idea ei ole liottaa kurkkusiivuja etikkavedessä, kuten säilykkeitä. Hölskykurkku on nimenomaan se kevyempi versio, jossa nesteen pitäisi suurimmaksi osaksi tulla kurkusta itsestään.


3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Flatkutetut :D Oikein kuvaava sana!

Katja kirjoitti...

Hyviä, raikkaita lisukkeita.:) Oman tuotannon kurkkuja tässä vielä odotellaan, että voisi hölskytyskurkkujakin tehdä. On vain kurkunkasvatus tänä kesänä ollut vähän ongelmallista...

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Campasimpukka
Meillä on aika rikas äidinkieli ;)

@ Maistuis varmaan sullekin!
Toivottavasti kurkut alkaa kasvaa paremmin :) Me ei täällä betoniviidakossa olla viljelty muuta kuin joskus yrttejä laatikossa pihalla ja judutaan turvautumaan muiden tarjontaan.