lauantai 13. heinäkuuta 2013

Pastalounas, valmis 15 minuutissa (Välimeren makuja)Pasta on pikaruokaa ja kunnon lounas syntyy samassa ajassa kuin pasta kiehuu. Hellepäivänä elimistö tarvitsee nesteen lisäksi myös suolaa ja tässä kreikkalais-italialaisittain maustetussa pastassa suolaa on juuri sopivasti. Vain yksi kattila liedelle, kaikki muu hoituu leikkuulaudalla. Tomaattisen kylmän kastikkeen voi valmistaa pastan seuraksi jos haluaa, mutta ei se ole mitenkään välttämätön. Tätä pastaa ei ole tarkoitus hukuttaa kastikkeeseen.


Välimerellinen pikapasta hellepäivän lounaaksi

mitä tahansa pastaa mitä kaapista löytyy
vettä ja merisuolaa pastan keittämiseen
sitruunamehua
oliiviöljyä

sardelleja (= niitä oikeita anjoviksia)
aurinkokuivattuja tomaatteja
kivettömiä oliiveja
pieni uusi sipuli
säilöttyjä artisokanpohjia
fetajuustoa
(raastettua parmesaania)

kastike
paseerattua tomaattia
suolaa
mustapippuria


Pastan keittämisessä pitää aina muistaa muutama asia.
* Vettä pitää olla riittävästi jotta pasta ei tartu kiinni toisiinsa.
* Vedessä pitää olla riittävästi suolaa.
* Pastaa ei saa keittää liian kauan ettei se muutu liisterimäiseksi.
Juuri mikään ei ole hirveämpää kuin suolattomassa vedessä keitetty pasta, jota on sitten jälkeenpäin yritetty parannella suolalla! Se vaan ei onnistu enää jälkikäteen. Jokaista ruokailijaa kohden varataan noin 100 g pastaa ja keitto-ohjeen muistaa helposti:
100 g pastaa + 1 litra vettä + 1 rkl suolaa.
Suola lisätään aina kiehuvaan veteen ja sen jälkeen pasta. Keittoaika lasketaan siitä kun vesi pastan lisäämisen jälkeen alkaa taas uudelleen kiehua. Erilaisilla pastoilla on erilainen keittoaika, joka on merkitty pakkauksen kylkeen. Noudata aina pastapakkauksen keittoaikoja. Jos siinä annetaan ohjeeksi 6 minuuttia, se on 6 minuuttia, ei enempää eikä vähempää.


Laita pastavesi kiehumaan. Sekoita ensin kastike, paseerattua tomaattia, hiukan suolaa ja mustapippuria ja laita se maustumaan siksi aikaa kun teet pastan muut valmistelut. Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja odota että se alkaa kiehua. Laita ajastin hälyttämään kun pasta on valmista.

Pilko sardelleja, kasviksia ja fetaa sen verran, että niitä on yhteensä noin 1,5 – 2 dl jokaista ruokailijaa kohden.

Kun pasta on kiehunut, valuta se siivilässä ja kaada takaisin kattilaan Lisää hiukan sitruunamehua ja oliiviöljyä ja sekoita hyvin. Sekoita 3/4 pilkotuista aineksista pastan joukkoon kattilaan ja ripottele loput pastan päälle koristeeksi. Lopuksi hiukan raastettua parmesaania. Jokainen voi omalle lautaselleen lusikoida vielä kastiketta jos haluaa.


Ei kommentteja: