perjantai 24. toukokuuta 2013

Onko karambolasta muuksi kuin koristeeksi tarjoiluvadille?



Viikon hedelmä 21/52: Karambola

Karambola, jota myös tähtihedelmäksi kutsutaan, on hedelmä jonka ulkomuodossa silmä lepää, mutta jonka maku ja purutuntuma ovat – miten sen nyt kauniisti sanoisi – hieman erikoiset. Hiukan vihertävän raaka karambola ei maistu oikeastaan miltään tai ehkä vähäsen omenaisen sitruksiselta, ja kypsän keltaisena sen maku on jokseenkin omituisen hajuvesimäinen. Haukatessa tuntuu joka tapauksessa kuin puraisisi raakaa hedelmää. Ehkäpä juuri sen vuoksi karambolaa käytetäänkin enimmäkseen pelkkänä koristeena paitsi Kaakkois-Aasiassa, missä sitä joskus yhdistetään suolaisiin ruokiin. Kaikkialla kyllä muistutetaan että karambolaa voi syödä sellaisenaan, mutta en tiedä ketään joka erityisesti pitäisi karambolan mausta, eikä näin ollen karambolaresepteihinkään törmää juuri missään.


Nyt kun Dansukker vihdoin ja viimein on kuulemma alkanut myydä glukoosisiirappia Suomenkin markkinoille ja kuluttajille, ajattelin haastaa itseni ja kokeilla, saisiko karambolasta aikaan yhtään minkäänlaista ruokalajia. Jospa karambolan maku pääsisi oikeuksiinsa jäätelön muodossa? Jugurttijäätelönä?  Siihen tarvitaan glukoosisiirappia. Tähän asti olen tarvittaessa keittänyt jälkiruokiin tarvittavan glukoosisiirapin itse glukoosijauheesta ja vedestä, mutta valmis purkkitavara helpottaa ja nopeuttaa hommaa. Valitettavasti Dansukkerin glukoosisiirappi oli loppu kaikista niistä kolmesta kaupasta josta sitä kyselin… Jouduin siis taas keittämään oman siirappini. Olisi ollut mukava päästä vertaamaan viskositeettia…

Mutta ei hätää. Glukoosijauhepussi löytyi ruokakomerosta. Mittasin kattilaan 1dl vettä ja 200 g glukoosia ja keittelin niistä siirappia. Muutaman minuutin keittoaika riittää. Pitää muistaa, että glukoosi ON sokeria ja se kuohahtaa yli ihan yhtä helposti kuin tavallinen juurikassokerikin. Kannattaa siis vahtia kattilaa, sekoitella hyvin ja ennen kaikkea olla kääntämättä sille selkäänsä! Kun siirappi on keitetty, sen pitää saada rauhassa jäähtyä ennen kuin sitä voi käyttää jälkiruokiin.

Tämä jäätelö on tehty pakastimessa. Jäätelökoneella se olisi ollut nopeammin syötävää, mutta silloin pitää muistaa laittaa jäätelökoneen kulho ajoissa jäähtymään. Kokonaisina soseutettujen hedelmien siemenet näyttävät jäätelön joukossa nugaamuruilta. Karambolajälkiruoan omaperäinen aromi tuntui kaipaavan jotain vähintään yhtä outoa seurakseen, joten maustoin kermavaahdon raakalakritsijauheella. Usko tai älä, mutta se osoittautuikin lopulta lähes täydelliseksi kaveriksi karambolajugurttijäätelölle.  Voisin ihan tosissani kuvitella valmistavani karambolaa toisenkin kerran, juuri tällä tavalla.

(edit: kysyjälle tiedoksi, että ainakin tätä laatua lakritsijauhetta myydään Stockalla)


Karambolajugurttijäätelö

1 dl kuohukermaa
150 g turkkilaista jugurttia (10%)
50 g muscovadosokeria
100 g glukoosisiirappia (yllä olevan ohjeen mukaan)
3 karambolaa

Lisää kulhoon kaikki muut aineet paitsi hedelmät ja vatkaa seosta sähkövatkaimella kunnes se alkaa vaahtoutua. Huuhtele ja pilko karambolat, soseuta ne blenderissä tai sauvasekoittimella ja sekoita ne huolella jäätelömassan joukkoon. Laita seos pakastimeen jähmettymään (tai tee jäätelökoneella). Ota tunnin, parin kuluttua ulos pakastimesta, vispaa uudelleen sähkövatkaimella sekaisin ja laita takaisin pakastumaan. Tee sama vielä siitä parin tunnin kuluttua ja seuraavana päivänä jäätelö on sopivasti pakastunut syötäväksi.

Lakritsikermavaahto

1 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
0,5 tl raakalakritsijauhetta

Kaada kerma kulhoon ja vatkaa kunnes se alkaa vaahtoutua. Lisää sokeri ja lakritsijauhe ja vatkaa keskikovaksi vaahdoksi.

Tarjoile karambolajäätelö lakritsikermavaahdon kanssa ja laita koristeeksi vielä yksi pieni sitruunamelissan lehti. (Kuvissa on mintunlehtiä, mutta minttu dominoi liikaa, kun taas sitruunamelissa toimii makumaailmaltaan paremmin.)


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jännää. En ole minäkään kuullut, että kukaan olisi karambolan makua ja rakennetta ylistänyt.
Meillä on yleensä laitettu jätskiin ja sorbettiin hunajaa tavallisen sokerin lisäksi.

Jael kirjoitti...

Just katselin karamboloita marketissa tällä viikolla,niitä kasvatetaan täällä.Mutta olen aina pitänyt niitä vain juomien koristeena korkeintaan enkä ole vaivautunut kokeilemaan.Kiva tietää että niistä on muuksikin:)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Luimupupu
Hunaja on hyvää, mutta se antaa selvästi oman makunsa ruokiin. Glukoosisiirappi on suht neutraalin makuista eikä ihan niin makeaa kuin tavallinen sokeri tai siirappi :)

@ Jael
Keittiössä tarvitaan mausteiden lisäksi pieni annos luovaa hulluutta, että lähtee edes kokeilemaan tällaista :)