torstai 15. helmikuuta 2018

Sieniragu ja kahden maissin polenta



Joskus sitä tulee miettineeksi, miksei mekin voitaisi ripotella eri reseptit eri päivityksiin. Tähän polenta, huomiseen tomaatticoncasse ja ylihuomiseen sieniragu. Näin ruokaohjeita riittäisi jokaiselle vuoden päivälle ja vähän enemmänkin. Tai sitten voisi vaan laittaa yhden kuvan ja kertoa, että tällaista tehtiin ja olipas hyvää. Selviäisi paljon helpommalla. Mutta sitten muistimme, miksi tätä blogia alkujaan alettiin kirjoittaa: jotta meillä itsellämme olisi tallessa kaikki hyvät reseptit ja minkä lisukkeiden kanssa mitäkin on tarjottu. Se siitä sitten, jatketaan entisellä linjalla.

Tämän kasvisragun ja polentan idea lähti television ruokaohjelmasta. Polentassa on karkeiden maissijauhojen lisäksi myös kokonaisia keitettyjä maissinjyviä. Ja jotta yhdistelmä olisi täydellinen, se kaipasi rinnalleen jotain hiukan happoista, kuten tomaattia. Siitä jalostettiin ihana concasse.


Sieniragu

400 g             tuoreita sieniä, tässä herkkusieniä, ruskeita herkkusieniä ja siitakesieniä
1                    salottisipuli hienonnettuna
2                    valkosipulinkynttä kuorittuna
n. 1 dl            Noilly Prat vermuttia (tai kuivaa valkoviiniä)
4 dl                kasvis-, kana- tai lihalientä maun mukaan
1 – ½  dl        kermaa
1 rkl               hienonnettua tuoretta timjamia + muutamia timjaminoksia
1                    kevätsipuli
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      voita
                      öljyä

Hienonna sipuli. Pyyhi ja paloittele sienet erikokoisiksi paloiksi. Irrota timjamin lehdet ja hienonna vähäsen. Viipaloi kevätsipuli.

Kuumenna pannu, lisää voi ja öljy ja kuullota hienonnettu sipuli pannulla voin ja öljyn sekoituksessa (50/50). Lisää sitten kuutioidut sienet ja valkosipulinkynnet ja paistele niitä niin, että sienet saavat vähän väriä. Älä polta sipulia ja valkosipulia. Lisää pannulle hienonnettu kevätsipuli, hienonnettu timjami sekä viini ja anna viinin kiehua lähes olemattomiin. Lisää sitten liemi ja anna siitäkin hitaasti hauduttaen haihtua 3/4 samalla kun sekoittelet sieniä. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sitten kerma. Anna hautua hiljaa muutama minuutti samalla kun valmistat polentan. Lisää timjaminoksat valmiin annoksen pinnalle.


Kahden maissin polenta

25 g               voita
5 dl                maitoa
1 dl                vettä
65 g               polentajauhoa
100 g             keitettyjä maissinjyviä (pakaste)
3 dl                raastettua parmesaania
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sulata voi kattilassa, lisää maito ja vesi, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää polentajauho koko ajan vatkaten. Keitä sekoitellen parin minuutin ajan ja lisää sitten maissinjyvät. Jatka polentan keittämistä 8-10 minuuttia (varo ettei maito pala pohjaan!) ahkerasti sekoitellen. Lisää viimeksi parmesaaniraaste ja sekoita kunnes se on sulanut polentan joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla.


Tomaatticoncasse

2                    isoa tomaattia
1 korkillinen valkoviinietikkaa
1 tl                 sokeria
1 rkl               hienonnettua lehtipersiljaa
1 tl                 tuoreita timjaminlehtiä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtele tomaatit ja halkaise ne. Poista kanta sekä siemenet ja leikkaa tomaatinpuolikkaat noin puolen sentin suikaleiksi. Leikkaa suikaleet pienemmiksi vielä poikittain jotta saat pieniä tomaattikuutioita. Kaada tomaattikuutiot kulhoon ja lisää mausteet. Sekoita ja anna makuuntua vähän aikaa. Valuta concassesta ylimääräinen neste pois ennen käyttöä.


Ei kommentteja: