keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Suomessa on nyt 27 Michelin -ravintolaaKaikki puhuvat Michelin tähtiravintoloista, mutta kuka tietää että tosiasiassa Suomessa on kaikkiaan 27 Michelinin korkealle arvostamaa ravintolaa, joista vain muutamalla on tähti tai Bib Gourmand –status. Maanantaina julkaistiin Michelinin vuoden 2018 Pohjoismaiden ravintolaopas, joka ei tuonut suuria muutoksia Suomen ravintolamaailmaan. Muutama uusi ravintola oli huomioitu ja pari ravintolaa oli viime vuoden aikana lopettanut toimintansa. Kerran saatu Michelinin tunnustus ei kuitenkaan  ole itsestäänselvyys, vaan se pitää joka vuosi ansaita uudelleen, minkä huomasivat kaksi aiemmin lautastunnuksella palkittua, mutta tänä vuonna listalta poistettua ravintolaa.

Michelinin lautastunnus, ” L’Assiette Michelin”, kertoo että ravintola tarjoaa poikkeuksellisen hyvää ruokaa. Ravintola saattaa ehkä olla korkeamman maininnan arvoinen, mutta ei ihan vielä yllä siihen. Ylempiin luokituksiin vaikuttavat ruoan lisäksi niin ravintolan hintataso, sisustus, kuin niinkin pienet asiat kuten vaikkapa käsienpesualtaan paperipyyhkeiden korvaaminen kangaspyyhkeillä, (kuun nousu vesimieheen ja etanan sarvien asento?)...

Koska suuri media muistaa hehkuttaa vain tähti- ja bibgourmandravintoloita, epätrendikäs ruokablogi esittelee nämä muut seitsemäntoista median unohtamaa, mutta Michelinin arvostamaa, suomalaista huippuravintolaa. Älkää unohtako näitä! Jos kerran kolmessa viikossa käy ulkona syömässä, ehtii testata nämä kaikki ennen kuin seuraava Michelin -opas julkistetaan.


L'Assiette Michelin


Michelinin lautasmaininnan saivat tänä vuonna


Atelje FinneAteljé Finne on keskikokoinen A la Carte -ravintola, jossa ruoan maut ja ensiluokkaiset, kauden parhaat raaka-aineet ovat etusijalla. Ravintolan nimi juontaa juurensa siitä, että samassa tilassa sijaitsi aiemmin kuvanveistäjä Gunnar Finnen ateljee.
Ravintola on auki maanantaista lauantaihin klo 17-24.
Brondassa inspiroidutaan eurooppalaisista keittiö­supervalloista Espanjasta, Italiasta sekä Ranskasta, nykyaikaisia tulkintoja moderneista ruokaklassikoista.
Ravintola on auki maanantaista lauantaihin klo 17-22.


GroteskRavintolassa panostetaan vain parhaisiin raaka-aineisiin. Lihat raakakypsytetään omassa raakakypsytyskaapissa, minkä jälkeen ne grillataan puuhiiligrillillä täydellisen mehukkaiksi. Kaikki ruoka leivästä jäätelöön valmistetaan paikan päällä.
Ravintola on auki tiistaista lauantaihin klo 17-24.
Juuri Keittiö & Baari on tuoreella tapaa suomalainen ravintola, jonka juuret ovat ruokaperinteessä ja innovatiivisuudessa sekä ruoan valmistamisessa käsityönä.
Ravintola on auki maanantaista perjantaihin klo 11.30-23, lauantaisin 12-23 ja sunnuntaisin 16-23. Keittiö on kiinni arkisin klo 14.30-17.


KaskisKaskis on turkulainen ravintola, jossa ruoka on laadukasta käsityötä ja annokset reiluja.
Palvelu on ammattitaitoista ja samalla rentoa. Viinit ovat tarkoin valikoituja ja mielenkiintoisia, mutta järkevänhintaisia.
Ravintola on auki tiistaista torstaihin klo 16-23 ja perjantaista lauantaihin 16-24.
Muru yhdistelee monista eri alueiden keittiöistä. Vaikutuksensa ruokaan on antanut perinteisen ranskalaisen keittiön lisäksi mm. Välimerellinen ja Skandinaavinen ruokakulttuuri. Vaihtuvien ruokalajien lisäksi ravintolan listalla on pysyvästi Murun omia klassikoita.
Ravintola on auki tiistaista lauantaihin klo 17-23.
Natura yhdistää pohjoismaisen keittiön ja tapasbaarin parhaat palat. Valittavissa on kolme menukokonaisuutta ja annoksia voi tilata myös yksittäin päivittäin vaihtuvalta ruokalistalta. Keittiön kulmakiviä ovat selkeät ja puhtaat maut, joita luodaan modernilla otteella.
Ravintola on auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 17-24.


NokkaKunnianhimoista ruoanlaittoa tarkoin valituista, korkealaatuisista raaka-aineista. Ruokaa, jolla on tarina. Ravintolassa on myös pieni opetuskeittiö Kokka, joka järjestää ruoanlaittokursseja pienryhmille.
Ravintola on auki maanantaista tiistaihin klo 11.30-22, keskiviikosta  perjantaihin klo 11.30-23 sekä lauantaisin klo 18-24.
Ravintola Olon astetta rennompi pikkuveli lasikaton alla lämmitetyllä sisäpihalla. Puutarhamainen tunnelma vie suoraan Etelä-Eurooppaan. Ruokalista koostuu tutuista Pohjoismaisista raaka-aineista maustettuna hitusella Aasiaa.
Ravintola on auki tiistaista lauantaihin klo 17.30-24.


PassioHotelli Tornin korttelissa sijaitseva ravintola Passio on intohimoa ja nautintoa ruoassa, oluessa ja viineissä – sekä ruoan ja juoman toisiaan tukevissa liitoissa. Ravintola tarjoaa kotimaisten pientuottajien antimia höystettynä maailman mausteilla, ilman turhaa kikkailua. Juomissa Passio panostaa määrän sijaan käsityöläisyyteen ja laatuun.
Ravintola on auki joka päivä, maanantaista torstaihin 17-24  ja perjantaista sunnuntaihin 16-24. Lounas ke-to-pe klo 11.30-14.30.
Maalaisranskalainen keittiö ja tunnelma sekä lämmin palvelu tekevät Pastiksesta unohtumattoman kokemuksen. Sommelierin valikoimat viinit täydentävät makumatkan ranskaan ja tarjoavat mielenkiintoisen valikoiman vaativampaankin makuun. Edullisin tapa matkustaa Pariisiin.
Ravintola on auki maanantaista perjantaihin klo 15.30-23.30 ja lauantaisin klo 16.30-23.30


RaguInspiroiva yhdistelmä skandinaavisen keittiön puhtautta ja Italian ruokaperinteitä. Jotain uutta, jotain vanhaa, joka tapauksessa mielenkiintoista. Menussa korostuu paikalliset erikoisuudet ja vuodenaikojen vaihtelu.
Ravintola on auki maanantaista lauantaihin klo 17-24.
Vuonna 1937 avattu Ravintola Savoy on palvellut asiakkaitaan Helsingin kattojen yllä jo yli 70 vuoden ajan. Pitkälle kotimaiset raaka-aineet, Alvar ja Aino Aallon selkeälinjainen sisutus sekä ainutlaatuinen tunnelma ovat Savoyn valtteja.
Ravintola on auki maanantaista lauantaihin klo 18-24.


SalutorgetVilkas ja mutkaton kohtauspaikka merellisen Kauppatorin kulmalla, Helsingin historiallisessa keskustassa. Ravintolan sykkivä sydän on vanhaan kauppiastaloon rakennettu, upea jugendtyylinen pankkisali. Lounaan ja illallisen lisäksi tarjolla on mm perinteinen englantilainen Afternoon Tea.
Ravintola on auki maanantaista torstaihin klo 11-23, perjantaisin klo 11-24 ja lauantaisin klo 12-24.
Minikokoinen, rosoisen viimeistelty ravintola lähes ydinkeskustassa. Pohjoismainen keittiö. Vain maistelumenu, neljä tai kuusi ruokalajia.
Ravintola on auki tiistaista torstaihin klo 18-24 ja perjantaista lauantaihin klo 17.30-24.


TocaTocassa tarjoillaan italialais-suomalaisia 3- ja 5 ruokalajin menuita, joissa makujen selkeys ja tuoreus sekä edulliset viini- ja olutpaketit takaavat nautinnon niin bisnesstapaamisiin kuin kaveriporukan illanviettoon.
Ravintola on auki tiistaista torstaihin klo 11-13 ja 17.30-23 sekä perjantaista lauantaihin klo 17-23.
Matalan kynnyksen kodikas ja mutkaton ruoka- ja viiniravintola, joka tarjoaa asiakkailleen maailman keittiöiden klassikkoannoksia pienellä omalla twistillä. Vinkkelissä voi nauttia juhlavan päivällisen tai vain pistäytyä pikaisesti lounaalle tai iltapalalle.
Ravintola on auki tiistaista perjantaihin klo 11.30-15 ja 17-24 sekä lauantaisin klo 17-24

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -

Yhden Michelin-tähden ansaitsivat ravintolat Ask, Demo, Grön, Olo sekä Ora, 
ja Bib Gourmandin Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin sekä Jord, 
kaikki helsinkiläisravintoloita.
Kuten koko 27 ravintolan listasta huomaa, Michelin on kovin Helsinki-keskeinen lukuun ottamatta yhtä poikkeusta, turkulaista Kaskista. Ehkä jonain päivänä Michelinin tarkastajat hankkivat kartan, jossa näkyy koko Suomi?


 

Ei kommentteja: