perjantai 23. kesäkuuta 2017

Juhannuksen kasvispiirakka täytetään parsakaalilla ja sinihomejuustolla



Kasvissyöjiäkin pitää muistaa näin juhannuksena. Lakto-ovo-kasvissyöjiä varten valmistuu ihana parsakaali-sinihomejuustopiirakka. Eikä se ole pelkästään kasvissyöjille, vaan maistuu myös grilliruoan, kuten flank steakin, lisukkeena.

Broccoli & blue cheese piirakka (27-28 cm vuokaan)

pohja
125 g voita pieninä kuutioina
2,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
täyte
1 pieni parsakaali
1 rkl ruokaöljyä
1-2 rkl tuoreita timjaminlehtiä
3 kevätsipulin vihreät varret
100 g sinihomejuustoa (Saint Agur) pieninä muruina
3 munaa
2 dl kermaa
150 g mozzarellaraastetta
suolaa, mustapippuria myllystä

Kaada jauhot ja suola kulhoon ja lisää voikuutiot. Nypi ainekset sekaisin muruseokseksi (tai pyöräytä kutterin kulhossa muruiksi). Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes aineksista on muodostunut taikinapallo. Taputtele taikina tasaiseksi kerrokseksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele pohja haarukalla täyteen reikiä ja laita vuoka jääkaappiin 30-60 minuutiksi. Peitä kylmä piirakkapohja leivinpaperilla sekä paistopavuilla ja kypsennä uunissa keskitasolla 225 asteessa 12-15 minuuttia. Nosta paistopavut papereineen pois ja jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia kunnes piirakkapohja on pinnaltakin saanut hiukan väriä ja on varmasti kypsä. Jäähdytä pohja ennen täytteen lisäämistä.

Leikkaa parsakaalista kukinnot irti ja kuori varsista pintakerros. Leikkaa kukinnot pieniksi ja pilko varsi vajaan sentin kuutioiksi. Kukinnot ja varsi vaativat hiukan eripituisen kypsymisajan. Kuumenna kattilassa vettä ja lisää reilusti suolaa. Ryöppää ensin varrenpaloja noin 5 minuuttia ja nosta ne sitten jääkylmään veteen jäähtymään. Ryöppää sen jälkeen kukintoja noin 2 minuuttia ja nosta ne heti jääkylmään veteen jäähtymään. Kun parsakaali on jäähtynyt, valuta palat ja levitä talouspaperille. Parsakaalia ei saa keittää liian pitkään, ettei sen maku ja väri muutu.

Leikkaa kevätsipulin varret ohuiksi viipaleiksi ja lisää joukkoon timjaminlehdet. Kuumenna paistinpannulla ruokaöljy ja kuullota ainekset kevyesti. Levitä sitten sipuli-timjamiseos piirakkapohjalle ja sen päälle muruina puolet sinihomejuustosta. Ripottele piirakkaan sen jälkeen ryöpätyt parsakaalin varrenpalaset ja vajaa puolet kukinnoista. Lisää tasaisesti puolet mozzarellaraasteesta, sen päälle loput parsakaalin kukinnot ja loput mozzarellaraasteesta. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita niiden joukkoon kerma sekä loput sinihomejuustosta. Mausta munaseos suolalla sekä mustapippurilla ja kaada viimeksi piirakan päälle.

Kypsennä piirakka uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta alkaa ruskistua. Anna piirakan vetäytyä toiset 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: