sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Murupiirakkaa muffinipellillä



Nyt on viimeiset hetket alkaa tyhjentää pakastinta viimevuotisista marjoista. Meillä sattui pakkasessa olemaan vielä vähän vadelmia ja raparperia, joista osa päätyi muffinipellillä paistetuksi murupiirakaksi ja loput soseeksi vaikkapa jogurtin joukkoon. Enimmät valmistujais- ja ylioppilasjuhlat ovat jo tältä erää ohi, mutta kesän mittaan tulee vielä monenlaisia juhlia, joihin tällaisia voi leipoa.



Murupiirakka muffinipellillä (raparperia, vadelmaa & appelsiinia)
12 isoa muffinia

2 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 dl kermaa
1 dl voisulaa
0,5 tl raastettua appelsiininkuorta
1 dl appelsiinimehua
150 g raparperia pieninä paloina (pakasteesta)
150 g vadelmia (pakasteesta)
muruseos
40 g voita
40 g vehnäjauhoa
40 g sokeria
20 g kaurahiutaleita
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
hiukan raastettua appelsiininkuorta

Ihan ensiksi laita pakasteesta sulatetut raparperipalat maustumaan appelsiinimehuun ja sen jälkeen käännä uunin lämpötila 175 asteeseen.

Valmista muruseos laittamalla yleiskoneen kutterin kulhoon voi, vehnäjauho, sokeri, kaurahiutaleet sekä mausteet. Pyöräytä sekoitusta kutteriterällä sen verran, että aineksista muodostuu tasalaatuinen muruseos.

Mittaa yhteen kulhoon munat sekä sokeri, ja toiseen kulhoon vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Siivilöi kolmanteen kulhoon appelsiinimehu raparperipaloista ja lisää joukkoon raastettu appelsiininkuori, kerma sekä hiukan jäähtynyt voisula. Laita raparperinpalat siivilästä odottamaan vadelmien kanssa.

Vatkaa munat sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen vehnäjauhoseosta sekä nestettä kunnes taikina on valmista. 

Laita muffininvuoan koloihin paperivuoat ja jaa taikina niihin tasan. Ripottele jokaiseen vuokaan taikinan päälle raparperia sekä vadelmia ja lopuksi peitä muffinit muruseoksella.

Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20-25 minuuttia. Muffinit ovat valmiita kun taikinaan painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Varo paistamasta liian pitkään ettei muffinit kuivu. Laita jäähtyneet murumuffinit jääkaappiin yön yli. Nämä leivonnaiset ovat parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä, kun maut ja kosteus ovat ehtineet tasaantua. 


Tarjoile vaniljakastikkeen / vaniljajäätelön sekä vadelmasiirapin kanssa.


Ei kommentteja: