maanantai 5. kesäkuuta 2017

Helppoa grilliruokaa


Tämä teksti pitäisi varmaan aloittaa kertomuksella, miten alusta alkaen itse valmistettu hampurilainen on niiiiiiin paljon parempaa ja terveellisempää kuin kaupan tekeleet. Kun sitten omia grillihampurilaisia varten askartelee omatekoisen tomaattisoseen, maustekurkun, sämpylät, jauhelihapihvit, majoneesin, sinapin, marinoidun punasipulin sekä salsan, niin siinähän se päivä onkin jo mennyt. Niin muodikasta kuin grillaus nykyään onkin, sen ei tarvitse olla pelkkää suorittamista ja kokin oman erinomaisuuden esittelyä. Maukkaan ja terveellisen hampurilaisen voi tehdä helpommallakin. Me grillasimme kana(lue:broileri)purilaisia lyhyen kaavan mukaan ilman turhia maustekikkailuja. Kokolihasta valmistettuna hampurilaispihvien valmistus nopeutui entisestäänkin. Olen usein valittanut kaupan hampurilaissämpylöiden huonoa laatua ja leiponut omat sämpylät, mutta nyt löysin marketista juureen leivotut ruotsalaiset hampurilaissämpylät, jotka olivat hyvänmakuisia, sekä myös toimivat grillissä erinomaisesti. Valitettavasti sämpyläpussit menivät jo roskiin, joten en osaa nimetä valmistajaa, mutta nyt ei tarvinnut edes leipoa itse. Nopeasti sekoitettu kurkkumajoneesi sopi ihan täydellisesti muiden ainesten kanssa.

Näitä grillatessa kokkikin ehtii mukaan seurustelemaan vieraiden kanssa tarvitsematta viettää koko päivää keittiössä ja grillin äärellä.


Helpot kanapurilaiset
(8 annosta)

700-800 g kananpojan minuuttipihvejä (niitä ohuita rintaleikkeitä)
suolaa ja mustapippuria
8 hampurilaissämpylää
2-3 isoa tomaattia
1 punasipuli ohuen ohuina renkaina
iso kerä friseesalaattia
kurkkumajoneesi:
4 rkl Hellmans majoneesia
4 rkl crème fraichea
4 rkl Felixin perinteistä kurkkusalaattia

Valmista ensin kurkkumajoneesi, sekoita ainekset keskenään ja jätä maustumaan kunnes kaikki on grillattu. Taputtele ohuet broilerifileet talouspaperilla kuiviksi ja mausta ne molemmin puolin suolalla sekä mustapippurilla. Viipaloi tomaatit sekä punasipuli ja huuhtele salaatinlehdet.

Kuumenna grilli ja paista lihoihin grilliraidat molemmin puolin. Pari minuuttia lienee sopiva paistoaika per puoli, mutta tämä riippuu grillistä ja sen tehosta. Voit halkaista yhden fileen ja tarkistaa kypsyyden eli lihan sisällä ei saa olla enää yhtään punertavaa sävyä. Varo myös kypsentämästä liikaa, ettei lopputulos ole kuiva. Laita grillatut lihat isolle lautaselle ja peitä ne alumiinifoliolla muutaman minuutin ajaksi jolloin liha saa hetken vetäytyä. Grillaa sämpylänpuolikkaisiin raidat, rakenna aineksista hampurilaiset, nauti ruoasta ja seurasta.


Ei kommentteja: