tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kurpitsahummusta ja karitsapyöryköitä



Jos juhannuksena tuli nautituksi riittävästi grilliruokaa, lihapullat ovat hyvä tapa palata arkeen. Mutta ei mitkä tahansa lihapullat, vaan ihanat, maustetut karitsanlihapullat. Lisänä lautasella on kurpitsahummusta sekä uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja ja fetaa. Kaikki yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Mitään näistä ei kannata jättää pois.


Kurpitsahummus

400 g myskikurpitsaa
2 kuorimatonta valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä
pikkutölkki (175 g netto) kikherneitä suolaliemessä
0,5 dl suolapaahdettuja cashewpähkinöitä
2 rkl tahinitahnaa
1-1,5 dl vettä
suolaa, mustapippuria myllystä, chilihiutaleita myllystä
oliiviöljyä, lehtipersiljaa

Leikkaa kuorittu kurpitsa pieniksi paloiksi ja laita se muovipussiin valkosipulinkynsien kanssa. Lisää hiukan suolaa, mustapippuria sekä oliiviöljy, sulje pussi ja ravista. Kaada maustetut palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä niitä 200 –asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes palat ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetken, minkä jälkeen purista valkosipulinkynnet kuoristaan yleiskoneen kulhoon. Lisää kurpitsanpalat ja aja leikkuuterillä hienoksi massaksi. Lisää valutetut ja huuhdellut kikherneet, cashewpähkinät sekä tahinitahna ja jatka soseuttamista. Lisää vettä sen verran, että seoksesta tulee helposti lusikoitavaa sosetta. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Soseen voi ajaa niin hienoksi kuin haluaa. Me lisäsimme joukkoon lusikallisen kokonaisia seesaminsiemeniä ja jätimme sen tarkoituksella melko karkeaksi. Viimeistele oliiviöljyllä ja hienonnetulla lehtipersiljalla.



Karitsapyörykät

800 g karitsanjauhelihaa
2 isoa valkosipulinkynttä raastettuna
4 uutta punasipulia hienonnettuna
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 ruukku hienonnettua korianteria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori

Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja laita massa jääkaappiin maustumaan noin tunniksi ennen lihapullien paistamista.  Pyörittele massasta 30-40 pientä lihapyörykkää ja paista pannulla kirkastetussa voissa kypsiksi.


Ei kommentteja: