tiistai 5. heinäkuuta 2016

Keskikesän kalakakku hauesta



Jos on onnistunut heittämään uistimen sopivaan kohtaan kaislikon reunaan ja hauki tarrannut siihen, niin siinä on mahtavan hyvä aterian alku. Hauki on mitä mainioin kala jauhettavaksi ja paistettavaksi joko pihveiksi tai haukimurekkeeksi. 

Hauen fileointi ruodottomiksi fileiksi löytyy tältä videolta.

On tietysti toinenkin tapa hankkia hauki: ostaa se kalakauppiaalta valmiina fileinä. Niin tai näin, itse tehty kalamureke on hyvää kesäruokaa, jota kehtaa tarjota vaativillekin ruokailijoille, kuten pienille lapsille. Ei pelkoa ruodoista.



Kalakakku

750 g             ruodotonta ja nahatonta haukea
120 g             huoneenlämmössä pehmennyttä voita
11 g               hienoa merisuolaa (noin 2 tl)
                      valkopippuria myllystä
3                    kananmunaa
3,5 dl             kermaa
2,5 rkl           vehnäjauhoja
                      voita ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen

Lämmitä uuni 180˚C.

Paloittele kala tuuman kokoisiksi paloiksi ja hienonna se monitoimikoneessa. Siirrä jauhettu kala riittävän kokoiseen kulhoon. Sekoita huolellisesti voi, suola, pippuri ja kalamassa keskenään. Voit toki käyttää tähän myös käyttää yleiskonetta, jos sellainen löytyy. Sekoita toisessa kulhossa keskenään munat, kerma ja vehnäjauhot. Lisää muna-kermaseos kalamassan joukkoon ja sekoita keskenään. Voitele kakkuvuoka hyvin ja korppujauhota se. Lusikoi massa vuokaan ja tasoita pinta. Älä laita vuokaa liian täyteen, sillä massa paisuu uunissa.

Keitä vettä kattilassa tai vedenkeittimessä. Aseta kalavuoka sellaiseen uuninkestävään astiaan, johon voi laittaa vettä 2/3 kalamassan korkeudesta. Kalavuoka uuniastiaan, kuuma vesi vuoan ympärille uuniastiaan ja astia uuniin. Kypsennysaika on noin 1,5 tuntia. Tarkkaile uunia välillä. Jos vuoan pinta alkaa tummua liikaa, niin leikkaa leivinpaperista rengas, joka peittää pinnan.
Nosta vuoka uunista ja anna vetäytyä rauhassa ainakin puoli tuntia. Aseta lautanen vuoan päälle, käännä ylösalaisin ja nosta vuoka pois. Nyt sinulla pitäisi olla edessäsi kalakakku. Viimeistele kakku tuoreella tillillä.


Munakastike kalakakulle

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
4-6 dl maitoa
suolaa ja valkopippuria myllystä
0,5 -1 dl hienonnettua tuoretta tilliä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa

Sulata voi kattilassa ja lisää siihen vehnäjauho. Sekoittele jauhoja matalahkolla lämmöllä parin minuutin ajan sen verran että ne hiukan kypsyvät, mutta eivät ruskistu. Lisää maitoa pari desilitraa kerrallaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa tuntua sopivan paksulta, keitä sitä vielä koko ajan sekoittaen vähintään 5 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Lisää kastikkeeseen lopuksi tillisilppu sekä hienonnetut keitetyt kananmunat.


3 kommenttia:

Lapastaivas kirjoitti...

Oi miten ihastuttava herkku. Onneksi on haukifileitä ja lisää tulee pyytämällä.
Olet loihtinut tosi ihanan kesäkakun.

Jael kirjoitti...

Voi miten herkullisen näköistä .en ole ikuisuuksiin syönyt haukea,monethan eivät siitä pidä mutta tuota kyllä maistaisin mielelläni.

M kirjoitti...

Moni kakku päältä kaunis, mutta tämä on ihana sisältäkin. Vuoan korppujahotus onnistui hyvin ja kakku irtosi siitä hienosti. Herkullisin tapa syödä haukea minun mielestäni.