maanantai 11. heinäkuuta 2016

Leivontapäivä: perunaiset briossit



Halusimme hampurilaisia varten välillä jotain erilaisia sämpylöitä. Briossitaikinan koostumus on hyvä hampparisämpyläksi eikä sen makukaan vie huomiota hampurilaisen täytteiltä. Tällä kertaa lisäsin briossitaikinaan myös perunasurvosta.  Kuohkeat perunabriossit eivät ole kiireisen leipurin juttu, sillä tämä taikina kohotetaan kolmeen kertaan ennen paistamista.



Perunabriossit

1,5 dl maitoa
30 g tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 kananmunaa
3 dl löysähköä perunasosetta (2-4 Rosamunda -perunaa)
8 dl + 2 dl vehnäjauhoa
150 g voita
voiteluun 1 vatkattu kananmuna

Valmista ensin perunasose. Kuori ja keitä jauhoiset perunat (tässä: Rosamunda) ylikypsiksi reilusti suolalla maustetussa vedessä, survo hienoksi soseeksi ja jäähdytä. Tarvittava perunoiden määrä riippuu perunan koosta ja lajikkeesta.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen tuorehiiva, hunaja sekä suola. Kaada seos taikinakulhoon ja riko joukkoon munat. Sekoita haarukalla sen verran että munien rakenne rikkoutuu. Liitä yleiskoneeseen taikinakoukku ja käynnistä kone keskinopeudelle. Lisää vuorotellen vehnäjauhoa (9 dl) ja perunasosetta ja alusta taikinaa noin 10 minuuttia. Ota taikinakoukku irti, tasoita taikina ja peitä kulho. Anna taikinan nousta noin tunnin ajan.

Jatka taikinan alustamista. Lisää huoneenlämpöinen voi sekä noin 2 dl vehnäjauhoa vähän kerrallaan ja alusta yleiskoneessa keskinopeudella vielä noin 10 minuuttia kunnes taikina on vielä hiukan tahmeaa, silti kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho uudelleen ja kohota taikinaa vielä noin tunnin ajan.

Punnitse leivontavalmis, hiukan tarttuvainen taikina ja jaa se 18-24 keskenään saman kokoiseen palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä jauhotetuin käsin ja nostata sämpylöitä vielä kerran leivinpellillä noin tunnin ajan leivinliinan alla. Voitele kohonneet sämpylät vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 15-20 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea.


Ei kommentteja: