perjantai 29. heinäkuuta 2016

Ahvenkukko revittyyn ruisleipäänKun kävelee kauppahallin käytävää ja katse osuu kalatiskissä oleviin pieniin, sieviin, suomustettuihin ja perattuihin pannuahveniin, niin jalat vaan automaattisesti lakkaavat toimimasta. Aina. Vaikka päivän ateria-ainekset ovat jo kassissa, niin niitä ahvenia vaan pitää saada. Omat pienet onkiahvenet kävisivät erinomaisesti, mutta ensiksikin pitäisi mennä ongelle ja toiseksi saalis pitäisi suomustaa ja perata, ja se onkin työläämpi vaihe. Keskustelin valmistustavoista Herkkunuotan Tainan kanssa ja sain häneltä vinkin, että tällaisista pikkuahvenista voisi helpolla valmistaa ahvenkukon käyttämällä ruistaikinan asemesta kaupan valmista revittyä ruisleipää. Siis silleen vähän oikaisten. Mielenkiintoinen ajatus, jonka toteutin heti seuraavana päivänä.
Ahvenkukko revittyyn ruisleipään

500 g             perattuja ja suomustettuja pieniä ahvenia
500 g             mahdollisimman rasvaista siansivua, josta kamara on poistettu
2                    revittyä ruisleipää eli 4 puolikasta (sellaista isompaa pyöreää)
                      voita
                      suolaa
                      valkopippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita kukkotarpeisiin sopivan kokoiseen uunivuokaan riittävän iso pala paksua alumiinifoliota, jonka voit kukon latomisen jälkeen kääriä kukon ympärille. Laita pohjalle revittyä ruisleipää revitty puoli ylöspäin. Se imee paremmin kukon nesteet. Lado sen päälle siansivua. Pekoni ei ole tähän oikea aines, vaan siansivun tulee olla riittävän paksuina, n. 1 cm viipaleina. Mahdollisimman rasvainen kylki tekee kukosta mehevämmän. Mausta suolalla ja lado possun päälle kerros ahvenia. Mausta taas ripauksella suolaa ja valkopippurilla ja lado päälle uusi kerros siansivua. Taas varovasti suolaa ja sitten toinen leipäkerros jälleen revitty puoli ylöspäin.
                        
Tässä vaiheessa huomasin, että minulla oli liian vähän possunkylkeä tehdäkseni kerroksen siitä, joten päätin voidella leivän ja levitin voiviipaleita leipäkerroksen päälle. Jos possua on riittävästi, niin tähän tulee seuraavaksi possukerros ja maltillisesti suolaa. Sitten kerros ahvenia, suolaa ja valkopippuria. Kerros possua ja suolaa ja tämän päälle jälleen revittyä ruisleipää. Tällä kertaa revitty puoli voidellaan reilusti ja laitetaan alaspäin possun päälle. Kerrokset ovat siis alhaalta ylöspäin: folio, leipä, possu, ahven, possu, leipä, (possu), ahven, possu, ja leipä. Neljästä leivänpuolikkaasta tähän meni kolme kappaletta.


Folio käännetään koko komeuden päälle ja vuoka uuniin. Ostamissani kylkiviipaleissa oli vielä kamara paikoillaan, joten poistin sen ennen vuokaan laittoa. Asettelin nämä kamarasuikaleet rasvapuoli alaspäin päällimmäisen leivän päälle ennen paketin sulkemista. Ne antoivat lisää mehukkuutta kukolle. Ylimmän leivän päälle voi myös laittaa voiviipaleita tai voisulaa ennen paketointia.


Paistoaika kukolleni oli aluksi 1 tunti 200 ˚C, sitten 2 tuntia 150˚C ja sitten 2 tuntia 100˚C. Sen jälkeen sammutin uunin ja annoin uunin jäähtyä yhdessä kukon kanssa. Ihanat tuoksut levisivät keittiöön jo illalla, mutta maltoimme laittaa jäähtyneen kukon jääkaappiin tekeytymään ja avasimme sen seuraavana päivänä. Kun sitten avasimme kukon ja poistin kamarasuikaleet tehtävänsä tehneenä, niin totesimme että koostumus ja näkö, mutta ennen kaikkea maku, vastasivat tuoksua. Mietimmekin, että oikean kalakukon ruistaikinakuoresta ei millään saa näin ohutta, mehevää ja pehmeää, ja kuitenkin tässä oli ihan oikean oloinen, rukiisen herkullinen maku. Eikä kaivannut kyytipojakseen muuta kuin lasin maitoa.

Kannattaa kokeilla. Kukon kokoaminen kestää vain hetken ja loppu hoituu lähes itsestään. Toimii varmasti toki muikunkin kanssa.


Ei kommentteja: