lauantai 30. heinäkuuta 2016

HedelmäjäätelöpuikkojaMiten pienet lapset saa syömään enemmän hedelmiä?
Soseutetaan ja jäädytetään ne hedelmät ensin ja tarjoillaan puikosta.

Onnistuin ostamaan Clas Ohlsonin myymälästä viimeiset jäätelömuotit, mutta kaupassa ei ollut yhtään pakettia ”varaosia”, puisia jäätelötikkuja. Siinä kun laitoin tilauksen Clasun nettikauppaan, yritin ensi hätään hankkia jäätelötikkuja jostain muualta, mutta se osoittautui helpommaksi sanoa kuin tehdä, sillä joka paikassa minulle tarjottiin eioota. Paitsi yhdessä askartelutarvikeliikkeessä, johon satuin (sillä hetkellä) ainoana asiakkaana.

Kiireinen(?) myyjä osoitti kauempana olevaa hyllyä ”niitä tikkuja on siinä toiseksi alimmalla hyllyllä” – pussillinen ohuita kahvinsekoitustikkuja ja toinen pussillinen jotain litteitä tulitikun mittaisia ”mihinihmeeseennniitäedesvoikäyttää” –tikkuja. Sitten havaitsin pari hyllyä ylempänä purkissa kappaleittain myytäviä litteitä puutikkuja, juuri oikean kokoisia ja muotoisia jäätelöpuikkoon ja jäin tuijottamaan epäuskoisena … 40 senttiä KAPPALE! Yksi pieni puinen jäätelötikku 40 senttiä?! Varmistin vielä myyjältä, onko asia näin ja sieltä kauempaa hän huuteli että jos niin lukee hyllynreunassa, ne maksavat 40 senttiä kappale. Ihmetykseni ja järkytykseni muuttuivat nauruksi, jolta naurultani hädin tuskin pystyin sanomaan näkemiin ja toivottamaan hyvää päivänjatkoa. Olen aina tiennyt, että askarteluliikkeillä on hyvät katteet, mutta että näin hyvät?! Ei taida Aarikan puuesineilläkään olla yhtä hyvää katetta ”puisen kappaleen hinnan suhde painoon ja työn määrään”? Olen todella väärällä alalla, olisi pitänyt perustaa askartelukauppa. Vrt Clas Ohlsonin paketti 48 puista jäätelötikkua hintaan 3,99 eli noin 8 senttiä kappale – tai toisesta nettikaupasta 24 kappaleen pakkaus muotoiltuja puisia kertakäyttöaterimia 4,90  eli sekin vain noin 20 senttiä per haarukka tai lusikka tai veitsi. No ei se mitään, jatketaan jätskipuikkokokeiluja kunhan Ohlsonin paketti saapuu, mutta sitä ennen ehdin valmistaa yhdet hedelmäiset jätskit olemassaoleviin tikkuihin.

Jätskipuikkoihin voi käyttää ihan mitä tahansa hedelmiä soseena. Minä käytin tällaisia:


Paljon raikkaita hedelmiä yhdellä kertaa
(6 jäätelöpuikkoa)

1 dl mustikoita
5 dl perattuja mansikoita
1 mango
3 kiiviä
(hiukan glukoosisiirappia jos haluaa makeutusta)

Tipauta muutama mustikka jätskimuotteihin. Soseuta loput mustikat ja lusikoi sose tasan jäätelömuotteihin. Leikkaa 6 mansikkaa puoliksi ja laita puolikkaat muotteihin. Soseuta loput mansikat ja lusikoi sose mansikoiden päälle. Kuori ja soseuta mango ja lusikoi mangososetta muotteihin. Kuori kiivit ja leikkaa yhdestä 6 ohutta viipaletta, jotka laitat muotteihin. Soseuta loput kiivit ja täytä muotit kiivisoseella. Laita muotit pakastimeen ja nauti seuraavana päivänä.

Jos hedelmiä haluaa makeuttaa, voi käyttää pienen määrän glukoosisiirappia, joka parantaa myös tällaisen jäätelön/jäädykkeen rakennetta.

Jäädytetyt soseet irtoavat helpommin muotista, jos huuhtelet muotin kylmällä vedellä juuri ennen täyttöä. Kun jätskipuikko tuntuu vielä siltikin vaikealta irrottaa, upota muotti hetkeksi lämpimään veteen ja yritä uudelleen.


Ei kommentteja: