sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Rosolli + blenderi = rosollismoothie


Rosolli kuuluu Suomessa yleensä joulupöytään, mutta en voi kuvitella kesäpitojenkaan noutopöytää ilman rosollia: perunaa, porkkanaa, punajuurta, sipulia, maustekurkkua ja omenaa. Rosollin valmistaminen vaan on kovin hidasta kaikkine keittämisineen ja pilkkomisineen. Lisäksi sitä ei ilmeisesti koskaan pysty tekemään sopivan pientä määrää, joka menisi kerralla. Ikään kuin rosolli jotenkin mystisesti lisääntyisi tarjoilukulhossa samassa tahdissa kuin sitä sieltä otetaan lautaselle? Mutta siihenkin on ratkaisu: gazpachon tyyppinen kylmä alkukeitto, rosollismoothie.

Rosolliainekset laitetaan blenderin kannuun ja surautetaan jääveden kanssa aromikkaaksi juomaksi. Rosollismoothie toimii hyvänä ”aperitiivina” ja kun lasin reunalle tikkuun on pujotettu paahdettua saaristolaisleipää ja matjessilliä, tämä on – vaikka itse kehunkin – aika täydellistä.Rosollismoothie
(kuudelle)

130 g keitettyä jauhoista perunaa
80 g keitettyä porkkanaa
1 uusi kesäsipuli varsineen
puolikas kuorittu omena
60 g etikkapunajuuria
60 g Felix Maku kurkkuja
2 rkl etikkapunajuurten lientä
2 rkl maustekurkkulientä
1 rkl sherryviinietikkaa
jäävettä
viimeistelyyn:
2 viipaletta saaristolaisleipää
6 viipaletta matjes silliä

Kaada kaikki ainekset paitsi jäävesi blenderin kannuun ja soseuta. Lisää jäävettä ensin noin 2 dl ja blendaa sekaisin. Lisää jäävettä vielä sen verran (2-3 dl) että seos ohenee sopivasti juotavaksi ja sekoita. Jäähdytä rosollismoothie jääkaappikylmäksi.

Paahda leipäviipaleet ja leikkaa kumpikin viipale kuuteen osaan. Pujota cocktailtikkuun 2 leipäpalaa ja sillinpala niiden väliin. Jaa rosollismoothie laseihin ja aseta koristeet lasin reunalle.


Ei kommentteja: