keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Mustikkatartaletit



Kesän ensimmäiset metsämustikat löytyivät viikonloppuna torikauppiaalta. Minulla ei ollut ajatustakaan siitä, mitä niistä tekisin, joten lupasin M:lle tehdä niistä jotain mitä hän haluaisi. Pienen miettimisen jälkeen tuli vastaus *mustikkatartaletteja*... Mustikkatartaletit, mistä ihmeestä se nyt sellaisen keksi? Ei sitten mitään tavallista ja helppoa mustikkapiirakkaa? No eipä siis muuta kuin tarttumaan haasteeseen ja leipomaan – mustikkatartaletteja – heh. Kaikkea sitä tuleekin luvatuksi :)  Reseptin annoksesta tulee 12-24 tartelettia riippuen vähän vuoan koosta. Tämän kokoisia minileivoksia näistä aineksista saisi 24 kpl. Jos ei ole tartalettivuokia, niin ei hätää, muffinivuokaa voi ihan yhtä hyvin käyttää tällaisten murotaikinakuppien tekemiseen.

Maultaan näistä tuli oikein hyviä, vaikka ulkonäkö ei kondiittoritasolle ylläkään.



Mustikkatartaletit

murotaikinakupit
400-500 g murotaikinaa
(laiska emäntä käyttää valmista kaupan murotaikinaa)

vanilja-limettikreemi
2 dl maitoa
2 dl kermaa
2 munankeltuaista
0,5 dl kidesokeria
2 rkl maizenaa
0,5 tl jauhettua vaniljaa
puolikkaan limetin raastettu kuori

mustikkapäällyste
puoli litraa mustikoita
1,5 dl vettä
1 tl limettimehua
3 rkl mustikkalikööriä (tai mustikkamehua)
1 dl hyytelösokeria

Valmista ensin murotaikinakupit. Kauli taikina ohueksi ja vuoraa sillä 12 kpl pieniä tartalettivuokia. Leikkaa leivinpaperista vuoan kokoinen paperipala, leikkaa reunoja harvakseen hiukan hapsullisiksi ja painele paperi taikinan päälle. Kaada paperille paistopapuja ja kypsennä tartaletit uunissa 180 asteessa noin 12-15 minuuttia. Kun tartaletit ovat hiukan jäähtyneet, poista pavut sekä paperi, irrota taikinakupit ja jäähdytä ne huoneenlämpöisiksi.

Laita kattilaan kaikki vanilja-limettikreemin ainekset ja kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa sakeutua, ota kattila pois liedeltä ja sekoita edelleen voimakkaasti kunnes seoksesta on muodostunut paksu kiisseli. Jäähdytä kiisseli jääkaapissa ja pursota se murotaikinakuppeihin.

Painele leivoksiin kreemin päälle tasainen kerros mustikoita. 

Kaada kattilaan vesi, limettimehu sekä mustikkalikööri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, kiehauta uudelleen ja jäähdytä. Sekoita kiillehyytelöä sen jäähtyessä ja kun seos alkaa olla sopivasti hyytelöitynyt, lusikoi sitä ohuelti mustikoiden päälle. Ennen tarjoilua jäähdytä tartaletteja jääkaapissa puolisen tuntia jotta hyytelö jähmettyy kunnolla.

Ei kommentteja: