tiistai 10. toukokuuta 2016

Sous vide kypsennetty flank steakSous vide –kypsennetty eli vakuumipakattuna sopivan lämpimässä vesihauteessa uiskennellut liha kypsyy aina haluttuun kypsyyteen. Lopuksi lihalle ei tarvitse tehdä muuta kuin ottaa siihen kaunis pinta grillissä tai parilapannulla. Grillatessa ei siis enää tarvitse miettiä oikeaa kypsyysastetta, pääasia että liha saa nopeaksi viimeistelyksi pienet, nätit rusketusraidat. Tämä kypsennystapa sopii erityisen hyvin myös silloin, jos pitäisi ruokkia iso lauma vieraita – kuten näin keväisin erilaisissa perhejuhlissa. Kun viipaleet ovat tarpeeksi ohuita, flank on hyvää myös kylmänä.Sous vide –kypsennetty flank steak

1 flank steak (400-800 g)
1-2 oksaa puuvartista rosmariinia
2-4 oksaa timjamia
2 pientä valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria myllystä

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen käsittelyä. Kuumenna vesi sirkulaattorissa haluamaasi lämpötilaan.

lämpötila     kypsyys                              kypsymisaika

50° – 53° C   raaka                                 1 – 2,5 tuntia
54° – 57° C   medium miinus                  1 – 4 h
58° – 63° C   medium                              1 – 4 h
64° – 68° C   medium plus                      1 – 3,5 h
69° C ja yli   kypsä                                  1 – 3 h

Taputtele liha kuivaksi, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja laita liha vakuumipussiin. Asettele lihan päälle viipaloitu valkosipuli, rosmariini sekä timjami ja sulje pussi vakumointikoneella (tämän voi tehdä myös minigripillä tai vastaavalla upottamalla pussin lähes suuta myöten veteen ja sulkemalla sen tiiviisti). Laita ilmatiivis pussi lihoineen ja mausteineen vesihauteeseen ja kypsennä taulukossa merkityn ajan. Kannattaa pitäytyä näissä kypsennysajoissa, sillä liian pitkällä kypsennyksellä liha menettää jonkin verran kosteutta ja purutuntumaa. Meidän flankimme kypsyi 55 asteessa 3 tuntia.

Ennen tarjoilua ota liha vakuumipussista, poista mausteet ja kuivaa lihan pinta huolella. Ota lihan pintaan hiukan väriä kuumassa grillissä tai parilapannulla. Sisälämpötilasta ja –väristä ei tarvitse huolehtia, sillä se on jo hoitunut vesihaudekypsennyksessä. Ripottele viimeksi hiukan sormisuolaa ja viipaloi liha poikkisyin.


2 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Mahtavan näköistä! Minäkin tahdon kokeilla tätä, oikein sormet syyhyää päästä taas "laavalampun" kimppuun, luimupupu nimesi sirkulaattorimme laavalampuksi :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Olit vissiin aika monta viikkoa poissa kotikeittiöstä? Kyllä sellaisen jälkeen jo varmaan sormet syyhyääkin päästä ruoanlaittoon :)