maanantai 9. toukokuuta 2016

Vihreä herne-parsapiirakka



Parsa, herneet ja basilika sopivat makumaailmaltaan yhteen todella hyvin. Tässä näyttävässä piirakassa ne on yhdistetty herkulliseksi täytteeksi. Herne-parsapiirakka on ihan paras kevään juhlapöytään.


Vihreä herne-parsapiirakka

iso levy voitaikinaa (kaupan taikinaa tai itse tehtyä)
1 nippu parsaa
öljyä, suolaa, mustapippuria, ripaus sokeria
1 sipuli ihan pieninä kuutioina
2 rkl voita
0,5 dl kiehuvaa vettä
1 kanaliemikuutio
250 g herneitä (pakaste)
50 g crème fraichea
3 munaa (koko M)
1 dl (noin 40 g) raastettua parmesaania
iso kourallinen basilikaa ja lehtipersiljaa


Levitä voitaikina (käytin tässä kaupan lehtitaikinaa) piirakkavuokaan, pistele se haarukalla, peitä taikina leivinpaperilla ja kaada päälle paistopapuja, kuivia herneitä tms. Esikypsennä voitaikinapohjaa uunissa 225 asteessa 15 minuuttia, minkä jälkeen nosta leivinpaperi papuineen pois ja anna pohjan hiukan kuivahtaa.

Taita parsoista pois kuiva kanta ja levitä parsat uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele parsoille hiukan ruokaöljyä sekä suolaa, sokeria ja mustapippuria. Pyörittele parsatankoja käsin sen verran että ne kaikki ovat kauttaaltaan maustetun öljyn peitossa. Esikypsennä parsoja 6 minuuttia 200 asteessa. Leikkaa jäähtyneet parsat noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, mutta jätä nuput koristeiksi.

Kuumenna voi paistinpannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää kiehuva vesi ja murenna joukkoon kanaliemikuutio. Lisää herneet ja kuumenna kunnes herneet ovat pehmenneet. Survo herneet sipulin kanssa karkeaksi soseeksi ja sekoita joukkoon ohuet parsaviipaleet. Anna seoksen jäähtyä hetken.

Sekoita keskenään munat, crème fraiche, parmesaaniraaste sekä yrttisilppu. Lisää seos herne-parsasoseen joukkoon, sekoita hyvin ja lisää suolaa sekä mustapippuria mikäli on tarvis. Kaada seos esipaistetulle piirakkapohjalle ja asettele parsannuput täytteen päälle. Kypsennä herne-parsapiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile hiukan lämpimänä.


Ei kommentteja: