maanantai 2. toukokuuta 2016

Gougères = ranskalaiset juustotuulihatut



Ranskalaiskokki Alex maistatti minulla tekemiään juustotuulihattuja, pinnalta ihanan rapeita, sisältä ilmavia ja pumpulinpehmeitä, ranskalaisittain gougères. Excellent, tout simplement parfait! Ne ovat täydellinen pari samppanjalle. Varsinaisia ranskalaisia vappupalloja. Korvasimmekin tänä vuonna Vapun tippaleivät suolaisilla gougères’lla. Kuten tavallisia tuulihattuja, mutta juustolla maustettuja. Nämä sopivat lähiaikoina myös vaikka äitienpäivän aamusamppanjan kanssa tai toukokuun lopun ylioppilasjuhla- / valmistujaistarjoiluun.

Gougèresit valmistuvat käsittämättömän helposti ja nopeasti ihan tavallisen kotikeittiön perusvälineillä. Jotta maku olisi oikea, juuston tulee olla riittävän voimakasta, kuten comtè, gruyère tai laadukas cheddar. Muutoin näiden juustotuulihattujen makua voi varioida erilaisilla yrteillä. Me lisäsimme tähän taikinaan timjamia, korianteria sekä lehtipersiljaa. Halutessaan nämä voi myös täyttää jollain suolaisella täytteellä, kuten lohitahnalla, nyhtöpossulla ja majoneesilla, tai vuohenjuusto-pestotahnalla tai…


Gougères
ranskalaiset juustotuulihatut 20-30 kpl

1,5 dl vettä
1 dl maitoa
100 g voita
0,5 tl suolaa
0,5 tl sinappijauhoa
ripaus mustapippuria myllystä
150 g vehnäjauhoa
4 munaa koko L (tai 5 munaa koko M)
4 dl (150 g) raastettua voimakasta juustoa
          (cheddar, comtè tai gruyère)
(kourallinen hienonnettuja yrttejä, timjami, korianteri, lehtipersilja)

Kuumenna kattilassa vesi, maito sekä voi. Lisää joukkoon suola, mustapippuria sekä sinappijauho ja lämmitä seos kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä, lisää vehnäjauhot yhtenä eränä ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta ja siitä pystyy muotoilemaan pallon.


Siirrä taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, asenna koneeseen litteä K-vatkain, käynnistä kone ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Tämän voi tehdä myös käsin vatkaamalla, joskin se on hiukan hitaampaa ja vaivalloisempaa. Kun taikina on tasaista, notkeaa ja kiiltävää, vatkaa lopuksi vielä joukkoon juustoraaste (sekä yrtit).

Nosta taikinasta uunipellille leivinpaperille pieniä kekoja kahden lusikan avulla tai käytä pursotinpussia, jolloin tuulihatuista tulee vielä nätimmän näköisiä. Jätä kekojen väliin muutama sentti tilaa. Paista gougèreseja 20-25 minuuttia kunnes ne ovat komeasti kohonneet, rapeat ja kauniin kullanruskeat. Siirrä gougèresit metalliritilälle jäähtymään. Malta antaa niiden jäähtyä kokonaan. Jos ladot lämpimiä tuulihattuja tarjottimelle päällekkäin, ne litistyvät.
 
Jos näitä herkkupaloja jää, loput voi pakastaa ja lämmittää joskus uudelleen. Suolaiset tuulihatut voi myös täyttää, mutta täytettyjä ei voi pakastaa ilman että ne menettävät rakenteensa.


Ei kommentteja: