sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Etanoilla täytetyt voitaikinalehikäiset



Pitkän pitkästä aikaa tuli mieleen, että etanoitakin voisi taas joskus kokata. Ne tulivat mieleen siksi, että osa pöytäseurueestamme nautti niitä, kun olimme ulkoruokailemassa aivan loistavasti toteutetun Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksen jälkeen. Ulkoruokailun etanat olivat niitä perinteiseen tapaan valkosipulivoin kera valmistettuja. Kotona aloin miettiä, että onhan niitä muitakin tapoja tarjoilla tätä herkkua. Siitä sai alkunsa tämä ruoka, joka on kiva vaihtoehto niille, jotka ovat kyllästyneet valkosipulin ja/tai sinihomejuuston kanssa tarjottaviin etanoihin. Sopii myös niille, joille liika valkosipuli on liikaa samoin kuin niille, jotka eivät perusta aurajuustostakaan. Toki tätäkin reseptiä voi muuttaa suunmukaisemmaksi lisäämällä valkosipulin määrää ja miksei lisäämällä Aurajuustoa tai roquefort-juustoakin joukkoon.


Etanoita voitaikinalehikäisessä
eli
Escargots en vol-au-vent

48 kpl            etanoita
200 g             ruskeita herkkusieniä
5 cm              pätkä ohutta purjosipulia
1                    normaalikokoinen keltasipuli
2                    valkosipulinkynttä
2 rkl              tuoretta timjamia hienonnettuna
2 rkl              tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2 + 2 rkl        hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl                kuivaa valkoviiniä
1 dl                vettä
½                   kanaliemikuutio
½ dl               kermaa
1 prk             crème fraichea
2 rkl              voita
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä

Hienonna sipuli, purjo, valkosipuli ja yrtit. Leikkaa kanta pois ja paloittele herkkusienet kuuteen lohkoon. Näin ne ovat suunnilleen saman kokoisia kuin etanatkin. Valuta etanat.
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja laita sille voi. Kuullota sipuli ja purjo. Lisää herkkusienet ja kypsentele niitä 3-4 minuuttia. Nosta lämpöä ja lisää pannulle valkoviini. Anna sen kiehua puoleen ja lisää sitten vesi ja kanaliemikuution puolikas. Lisää timjami, rakuuna ja puolet lehtipersiljasta. Säästä loppu persilja tarjoilun yhteyteen. Sekoita ja pudota lämpöä takaisin keskilämmölle. Lisää kerma ja anna sen kiehahtaa ja lisää sitten valutetut etanat. Laske lämpö pienelle, jotta etanat eivät kiehu liikaa ja muutu sitkeiksi. Anna porista minuutin pari. Sekoita joukkoon crème fraiche, anna kiehahtaa ja tarkista maku.  Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Siirrä sivuun odottamaan lehikäisiä. Tämä annos etanoita riittää kahdeksaan lehikäiseen.


Voitaikinalehikäiset

4 voitaikinalevyä leikattuina kahtia
1 muna voiteluun


Lämmitä varovasti etanapaistos ja täytä lehikäiset. Ripottele pinnalle tuoretta lehtipersiljaa.


Ei kommentteja: