lauantai 11. toukokuuta 2013

Siikaa, munakoisoa ja jugurttikastiketta



Ravitsemusasiantuntijat jaksavat muistuttaa siitä, että suomalaisten pitäisi syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Luonnonsuojelujärjestöt puolestaan laativat listoja niistä kaloista, joita ei saisi syödä ja luvallisten kalojen luettelo alkaa käydä verraten lyhyeksi. Kaiken kukkuraksi eri maiden sallittujen ja kiellettyjen kalojen listat ovat tyystin erilaiset. Mikä on jossain muualla erityisen sallittua ja suositeltavaa syödä, on Suomessa jostain syystä ehdottoman nounou – ja päinvastoin. Lisäksi kun kotimaisen kalan kilohinta alkaa olla jo pahasti kipurajoilla, ja tässä tuhansien järvien ja 52.000 neliökilometrin merialueen valtakunnassa kalan matka uimasta kaupan tiskille kestää useita päiviä, niin moni kotikokki on syystäkin vähän ihmeissään ja kokkaa kalan sijasta lihaa.

Epätrendikkäässä keittiössä suositaan kotimaista kalaa sen verran kuin se on mahdollista. Pitää vaan yrittää hyödyntää tarjouksia kun sellaisia joskus eteen sattuu. Kuten nämä siiat.

Paistetun siian, munakoison ja hunajajugurttikastikkeen yhdistelmä saattaa äkkiseltään tuntua erikoiselta, mutta maut synkkaavat tosi hyvin keskenään.


Uunissa kypsennettyä munakoisoa ja jugurttikastiketta

jugurttikastike
150 g maustamatonta (10%) turkkilaista jugurttia
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,25 tl sitruunapippuria
1 rkl silputtua lehtipersiljaa
(ripaus suolaa jos on tarpeen)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

munakoisot
2 keskikokoista munakoisoa
ripaus suolaa
hiukan oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
silputtua lehtipersiljaa

Viipaloi munakoisot vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi, asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele viipaleille hiukan suolaa. Jätä munakoisoviipaleet huoneenlämpöön puoleksi tunniksi, minkä jälkeen kuivaa ne talouspaperilla. Sivele viipaleille ohuelti oliiviöljyä ja paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Kun munakoisot ovat valmiit, rouhi niille hiukan mustapippuria myllystä.

Asettele munakoisot lautasille ja valuta kastiketta niiden päälle. Viimeistele silputulla lehtipersiljalla. Paista siikafileet niin että ne valmistuvat samoihin aikoihin munakoison kanssa.


Paistettua siikaa

2 nahallista siikafileetä
voita paistamiseen
hiukan karkeaa merisuolaa
hiukan sitruunapippuria

Siikafileet paistuvat hetkessä ja saa olla aika varovainen ettei kala kypsy liikaa. Kalan kypsymistä voi arvioida sen mukaan, miten kalan liha paistettaessa muuttuu aavistuksen läpikuultavasta sameammaksi.

Kuumenna voi paistinpannulla, ripottele siihen hiukan karkeaa merisuolaa ja asettele siikafileet nahkapuoli alaspäin. Kypsennä kunnes kalan liha on muuttunut läpikuultavan vaaleanpunaisesta noin puoleenväliin asti valkoiseksi. Käännä fileet ja anna niiden olla pannulla vielä muutamia sekunteja nahkapuoli ylöspäin. Mausta sitruunapippurilla ja nosta fileet lautasille.


6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuo on totta, että kalanostaminen tuntuu vaikealta, aina posket punottaa, joko siitä, että tuli ostettua sitä väärää kalaa jonkun listan mukaan tai sitten hinta hirvittää.

Jaska Jokunen kirjoitti...

Onpa herkullisen näköistä! Kovasti olet taas ahkeroinut, kun näitä blogi-päivityksiä tulee tiiviiseen tahtiin. Jatka vain samaan malliin :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Campasimpukka
Tai sitten kalafilee on matkustanut viikon verran sinne kaupan tiskiin... Täytyy taas kesän tullen kalastaa itse että saa hyvää, tuoretta kalaa.

@ Jaska Jokunen
Vanhoja reseptejä on melkoinen pino ja uusia syntyy koko ajan, että ei nämä päivitykset heti lopu kun kuitenkin joka päivä täytyy syödä :)

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa!
Kotona kala on tiskissä lähes aina kovin vanhaa.
Tutkailimme merikrottiin liittyen Suomen, Ranskan ja Sveitsin kalalistoja ja kas kummaa, monet kotimaisella listalla "kielletyt" kalat ovat täällä sallittuja... Syön siis krottiakin pahoittamatta mieltäni.

Tuorepasta kirjoitti...

Näyttääpä hyvältä! Tänään oli tarkoitus syödä kuhaa, tosin aivan erilaisella viritelmällä, mutta taidan kallistua tämän ohjeen noudattamiseen :)

(Pahoittelen muuten sekoilua sun kommentien kanssa blogissani :D Ei oo vielä ihan hallussa tää kommentointi ja nyt vaan kävi jotain outoa :D Eli ei siis mitään henkilökohtaista, kunhan sössin jotain vahingossa. Toivottavasti vierailet kuitenkin uudestaankin blogissani :D)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Luimupupu
Niin on merikrotti Portugalissakin vihreällä listalla. Sen sijaan muistaakseni madetta siinä piti välttää? Ota niistä sitten tolkkua. Ei ainakaan kannata menettää yöunia moisen takia.

@ Tuorepasta
Ei hätää. Internetin ihmeellisessä maailmassa sattuu vaikka mitä. Mekin vasta avattiin tämä oma blogi julkiseksi ja "harjoitellaan bloggaamista" :)