maanantai 6. toukokuuta 2013

Britakakku, paras kesä... eikun äitienpäiväkakku



Äitienpäiväkakku, lakkiaiskakku, juhannuskakku, kaikkein paras kesäkakku, sitä kaikkea on Britakakku ja erityisesti parhaimmillaan se on täytettynä oikealla kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla. (Jos pelkää rasvaa, sokeria ja muita hiilareita tai muuten vaan kaloreita, ainahan sitä voi syödä pienemmän palan.) Kaiken lisäksi Britakakun valmistus on todella helppoa ja perheen nuorimmatkin pikkukokit voivat osallistua leivontaan ja koristeluun. Ensimmäiset pellolla kypsyneet suomalaismansikat ovat myynnissä vasta juhannuksen tienoilla, mutta äitienpäiväksi tätä varten voi hankkia espanjalaisia mansikoita. Pakastemarjojen käyttöä ei voi suositella, sillä niistä erittyvä kosteus värjää kermavaahdon ja pehmentää rapsakan marengin liian nopeasti.


Britakakku

pohja
150 g leivontamargariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
(mantelilastuja)

täytteeksi ja päälle
4 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 l tuoreita mansikoita

Erottele ensimmäiseksi kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jos valkuaisessa on pisarakin keltuaista, se ei vatkaannu vaahdoksi. Valuta siis valkuaiset yksi kerrallaan erilliseen astiaan (juomalasiin) ja vasta siitä isompaan (kuivaan ja puhtaaseen lasi- tai teräs)kulhoon ettei koko määrä mene pilalle jos jokin keltuainen rikkoutuu ja sitä joutuu valkuaisen sekaan. 
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoonsa.

Vatkaa keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja jauhoseosta koko ajan vatkaten. Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.

Pese ja kuivaa teräsvispilä huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa. Lisää sokeri useammassa erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle. Jos haluat kakkuun mantelilastuja, ne ripotellaan marengin päälle tässä vaiheessa. Paista kakkupohja 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se 2-4 keskenään samankokoiseksi palaksi.

Täytä ja päällystä kakku kermavaahdolla ja mansikoilla juuri ennen tarjoilua ettei marenki ehdi pehmetä.

Espressolla maustettu ja mustaherukoilla täytetty britakakku löytyy täältä.

 
Kolmen kerroksen kakku

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole juhannusta ilman Britakakkua :)

t. Marjo

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja nimenomaan mansikkaista Britakakkua ;)