keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Villiparsapesä, pihviä ja hollandaisekastikettaVoi pahus kun en saanut villiparsaa pääsiäiseksi. Tämä olisi ollut juuri sopivan näköinen annos pääsiäisen ruokapöytään. Suomessa myytävä (ranskalainen?) villiparsa on ihan erinäköistä ja veikkaisinkin, että se on jonkinlaista viljeltyä ”villiparsaa”. Tämän rustiikimman näköisen, luonnosta poimitun villiparsan kypsennysaika on sama kuin tavallisella parsalla, noin 8 minuuttia al denteksi, ja vartta saa leikata ihan reilusti sillä alaosa voi olla todella puisevaa.

Annoksen aikataulutuksessa hollandaise kannattaa valmistaa ensin ja jättää lämpimään kelmun alle. Kananmunatkin voi keittää hivenen etukäteen. Parsat ja pihvi sen sijaan saisivat olla valmiita kutakuinkin samoihin aikoihin. Parsat pitää asetella pesäksi mahdollisimman nopeasti (kuumalle lautaselle) etteivät ne jäähdy liikaa.

Parsan keitinveteen laitetaan aina suolan lisäksi myös hiukkasen sokeria


Hollandaisekastike

100 g voita
2 munankeltuaista
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
hiukan suolaa ja valkopippuria myllystä
(0,5 tl rakuunaa)

Kastike valmistetaan vesihauteessa. Tarvitset pienen kattilan ja matalahkon teräs- tai lasikulhon, joka sopii lepäämään kattilan päälle niin että kulhon pohja ei osu kattilan pohjalla kiehuvaan veteen.
Sulata voi liedellä tai mikroaaltouunissa. Laita keltuaiset ja vesi kulhoon ja kaada kattilan pohjalle parin sentin paksuinen kerros vettä. Nosta kulho kattilan päälle kun kattilassa oleva vesi kiehuu. Vatkaa keltuais-vesiseosta voimakkaasti kunnes se alkaa olla vaaleaa ja paksuhkoa vaahtoa. Varo ettei vaahto muutu munakokkeliksi. Kun vaahto alkaa paksuuntua, nosta vesihaudekulho pois kattilan päältä. Lisää voisula voimakkaasti vatkaten vähän kerrallaan munavaahdon joukkoon. Kun kastike on valmista, mausta se sitruunamehulla sekä suolalla ja valkopippurilla. Lisää viimeksi rakuuna.


Ei kommentteja: