tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kani € 3,95/kg



Kun se kerran oli siellä lihaosaston kylmäaltaassa. Se kani. Halpa sellainen. Tai siis, Portugalissa ihan normaalin hintainen. Kani € 3,95/kg. No pakkohan se oli ostaa ja laittaa...

Jos Portugalissa riittää reseptejä turskalle, niin kyllä niitä on kanillekin niin paljon kuin vain jaksaa lukea. Enimmäkseen kanireseptit kuitenkin ovat hyvin samantapaisia, pilko, ruskista, mausta ja kypsennä uunissa tai padassa. Söpö ja Höpö tunnistivat raaka-aineen välittömästi ja parkkeerasivat keittiöön jo siinä vaiheessa kun kanipaketti kannettiin sisään kaupan kassissa. Jos joku heidän mielestään on vielä parempaa kuin kana, niin se on kani. Kyllä sitten lopulta sinnikkyys palkittiin ja hekin saivat maistaa päivän liharuokaa.

Varsinainen ruoanlaitto meni tänään periaatteella ”katso mitä kaapissa on ja käytä niitä”. Kaapissa oli mausteita, riisiä, yrttejä ja kasviksia. Ja tietysti valkoviiniä, tai oikeammin vinho verdeä. Siispä otin lihakirveen laatikosta ja ryhdyin paloittelemaan kania. Vaikka kanin munuaiset ovatkin kaikkien kulinaristien herkkua, ne samoin kuin sydän ja maksakin paistettiin tänään uskollisesti päivystäneiden karvaisten kulinaristien herkuksi.



Coelho do dia com ervas aromáticas, yrttimaustettua kania

1 kokonainen kani
oliiviöljyä
suolaa
2 dl valkoviiniä
12 mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 iso porkkana
2 valkosipulinkynttä
10 cm pala purjoa
2 oksaa rosmariinia
8 oksaa timjamia

2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kiehuvaa vettä
suolaa, valkopippuria
kourallinen silputtua lehtipersiljaa

Pilko kani kuuteen osaan ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Laita uunivuoan pohjalle 2 laakerinlehteä ja 12 mustapippuria. Pilko kasvikset ja freesaa niitä paistinpannulla kuumassa öljyssä. Lisää lopuksi rosmariini ja timjami ja kääntele yrttejä kasvisten seassa hetken aikaa. Tyhjennä paistinpannun sisältö uunivuokaan mausteiden päälle. (Ruskista paistinpannulla kanin munuaiset ja maksa ja laita nekin uunivuokaan.) Ruskista kaninpalat paistinpannussa. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua kanien kanssa niin että lopulta siitä on jäljellä enää vajaa puolet. Nosta kaninpalat paistinpannulta uunivuokaan ja kaada kuuma valkoviini niiden päälle. Peitä uunivuoka foliolla ja laita vuoka uuniin. Kypsennä lihoja folion alla noin puoli tuntia ja ilman foliota toisen puoli tuntia.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ripottele siihen jauhot. Hämmentele jauhoja kunnes ne ovat hiukan ruskistuneet. Lisää kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi. Keittele kastiketta hetken aikaa kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja kastike hiukan saostunut. Ota kypsät kanin lihat pois uunivuoasta ja peitä foliolla etteivät ne jäähdy. Kaada kastike uunivuokaan kasvisten ja mausteiden päälle, sekoita ja siivilöi uunivuoan sisältö kattilaan. Lisää persilja, sekoita hyvin, kiehauta ja tarkista mausteet

Kaikki kanireseptimme löytyvät täältä tunisteella kani.



Ei kommentteja: