maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kalaa paperikääreessäTänään syötiin meillä koko poppoo, huomenna joko grillataan täällä tai syödään ravintolassa ja ylihuomenna nuoriso lapsineen lähteekin jo takaisin kotiin Suomeen. Aterian pääraaka-aine oli kala, tarkemmin sanoen Portugalin kansallisruoka bacalhão eli turska. Ei kuitenkaan suolattu ja kuivattu kala, vaan ihan tavallinen ruodoton turskafilee joka valmistettiin uunissa paperikääreessä eli en papillote. Lisähöysteenä kalapaketissa oli kampasimpukkaa, kun sellainenkin vajaa paketti haluttiin pois pakasteesta. Kalan kanssa oli uunikasviksia, sentin kuutioiksi leikattua porkkanaa, perunaa, jamssia, kesäkurpitsaa sekä punaista ja vihreää paprikaa. 

Toinen pieni kyseli saisiko tänään taas niitä hyviä banaanilettuja. Jälkiruoaksi oli kuitenkin jo ehditty laittaa sen vähän isomman "nuorison" pyynnöstä helppo, nopea ja herkullinen passionhedelmämousse.

Päivän kalaruokaohjeessa suolan ja mausteiden määrä saattaa vaikuttaa suurelta, mutta kala todella tarvitsee ne kaikki. Varsinkaan suolan määrässä ei pidä pihistellä, vaikka kuinka yrittäisi tehdä jotain "terveellistä". Pikkulasten vuoksi suolasin kalafileitä vähän varovaisemmin, mistä syystä jokainen aikuinen joutui lisäämään roppakaupalla sekä suolaa että muita mausteita (sorry...). Turska on niin miedon makuinen kala, että sitä täytyy maustaa tosi reippaasti jotta se maistuisi yhtään miltään. Turskan sijasta tähän voisi oikeastaan suositella mieluummin tamborilia eli merikrottia ja suomalaiskaloista tuoretta ahven- tai kuhafileetä ja ehkä siikakin kävisi.


Kalaa paperikääreessä

jokaista ruokailijaa kohden:
puolikas leivinpaperiarkki
1 kalafilee
(1 kampasimpukka)
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
1 oksa timjamia
kuivattua timjamia
2 kivetöntä vihreää oliivia
lisäksi 1 muna ja tilkka vettä


Taita leivinpaperinpuolikas kahtia ja aseta kalafilee taitoksen kohdalle. Halkaise kampasimpukka, aseta puolikkaat kalafileen päälle ja ripottele kaikki mausteet kalalle. Vatkaa kananmuna kevyesti veden kanssa. Sivele pullasudilla kananmunaa paperin reunoille ja taita kulmat vastakkain. Sulje paketti taittelemalla reunoja ylös sisäänpäin vähän kerrallaan ja aina edellisten taitosten päälle. Viimeinen taitos käännetään paketin alapuolelle. Sillä tavalla muna liimaa paketin kiinni ja se pysyy kunnolla kasassa.

Kypsennä kalapaketit uunissa 200 asteessa kalafileen koosta riippuen n 12-17 minuuttia.


Ei kommentteja: