perjantai 12. huhtikuuta 2013

Mansikka-valkosuklaa kerroskiisseli


Viikon hedelmä 15/52:  Mansikka


Mansikka maistuu kesältä ja haluan uskoa että tänäkin vuonna kesä tulee, vaikka Suomessa on riittänyt kylmää ja lunta vielä pitkälle huhtikuulle asti. Se oikea kesäinen syöntimansikka on tietysti Suomessa kasvanut Zefyr tai Polka. Pitkän päivän ja yöttömän yön valossa upean makeutensa kypsyttänyt marja, joka on parhaimmillaan suoraan tuokkosesta naposteltuna.

Mansikka on maailman eniten viljelty marja ja sen huomaa. Missä tahansa ruokavalmisteessa joka on maustettu marjoilla, on takuuvarmasti yhtenä makuna mansikka. Usein myös ainoana makuna. Jossain vaiheessa tuntui siltä, ettei Suomesta saa mitään muuta jugurttia kuin mansikkajugurttia. Onneksi tarjonta on vuosien varrella parantunut, joskin mansikka lienee silti se kaikkein suosituin maku.

Näiden Portugalin mansikoiden lajike ei ole tiedossa, mutta marjat olivat isoja, aromikkaita ja melko makeita. Juuri sopivia jälkiruokamansikoita.


Mansikka-valkosuklaa kerroskiisseli (6-7 annosta)

* valkosuklaakiisseli
4+1 dl maitoa
2 rkl sokeria
50 g valkosuklaata raastettuna
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

* mansikkakiisseli
600 g mansikoita
2 rkl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä

Valmista ensin valkosuklaakiisseli. Mittaa kattilaan 4 dl maitoa, sokeri ja valkosuklaa ja lämmitä seos koko ajan sekoitellen kiehumispisteeseen. Varo ettei maito pääse palamaan pohjaan. Sekoita pienessä kulhossa sekaisin 1 dl maitoa ja maissitärkkelys ja lisää seos kattilaan. Keitä seosta koko ajan sekoittaen parin minuutin ajan kunnes kiisseli sakenee. Jaa kiisseli tasan annosvuokien pohjalle ja anna jäähtyä hetken ennen kuin kaadat mansikkakiisselin sen päälle.

Ota erikseen 6-7 mansikkaa, jotka käytetään annosten koristeeksi. Puhdista mansikat, leikkaa kanta pois ja laita mansikat kattilaan sokerin kanssa. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja lisää maissitärkkelys hyvin sekoittaen. Keittele mansikkasosetta koko ajan sekoitellen kunnes se alkaa saostua. Jaa mansikkakiisseli annosvuokiin valkosuklaakiisselin päälle.

Laita annokset jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi ja tarjoiltaessa koristele kokonaisilla mansikoilla.


Ei kommentteja: