maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pihalla kasvaa lokvattipuu


Viikon hedelmä  14/52:  lokvatti (japaninmispeli, nispero)


Japaninmispeli eli lokvatti eli nispero kypsyy hedelmistä ensimmäisenä keväällä, eteläisimmässä Euroopassa jo maaliskuussa. Maku on makea ja hiukan hapokas, jotain makean omenan, passionhedelmän ja aprikoosin väliltä. Tämä hedelmä kuitenkin kolhiintuu ja pilaantuu äärimmäisen helposti, minkä vuoksi sen kuljettaminen pitkän matkan päähän kauppojen hedelmätiskille on riskipeliä. Siksi se on todellinen harvinaisuus suomalaisen ruokakaupan hedelmätiskillä. Lokvatti onkin parasta ihan sellaisenaan syötäväksi, suoraan puusta, mutta eihän siitä saa minkäänlaista reseptiä.  Portugalin mökin pihalla kasvaa lokvattipuu ja kun hedelmät kypsyvät, niitä on turha jättää oksille mätänemään. Tästä hedelmästä tulee myös maukasta hilloa kun ne ensin kuorii ja poistaa siemenet.



Lokvattihilloke

500 g lokvatteja (40-50 hedelmää perattuna)
150 g sokeria
1 dl portviiniä

Huuhtele hedelmät, poista kuori ja siemenkota. Lisää sokeri ja portviini ja keitä hilloketta kattilassa noin 10 minuutin ajan. Lusikoi keitetyt hedelmät eri kulhoon ja keitä vielä kattilaan jäänyttä nestettä kokoon kunnes jäljellä on enää lähes pelkkää siirappia. Kaada tämä hedelmien päälle ja anna hillokkeen maustua viileässä seuraavaan päivään. Tarjoile vaikka lettujen ja jäätelön kanssa.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Olimme 2010 Nizzassa ja toin sieltä Suomeen lokvatin hedelmän, en silloin tiennyt mikä hedelmä oli kyseessä. Oulun kasvitieteellinen puutarha selvitti sen ja se on lokvatti. Kesät pidän sitä ulkona ja syksyllä ilmojen kylmetessä siirrän sisätiloihin, suihkutan puun päivittäin. Nyt se on jo toista metriä korkea.

Tuplaespresso kirjoitti...

Wau, siinäpä varsinainen viherpeukalo! Lokvatti on paksuine lehtineen ihan komean näköinen hedelmäpuu. Mahtaisikohan se joskus jopa kukkia näillä meidän leveysasteilla?...