torstai 18. huhtikuuta 2013

Tortilla española: espanjalainen perunamunakas



Kotiinpaluu on reilun viikon kuluttua, joten nyt pitää vähitellen alkaa käyttää loppuun kaapeissa olevia ruoka-aineita ja toisaalta katsoa, mitä pitää hankkia kotiin vietäväksi. Mitä Algarvesta/Portugalista saa sellaista mitä Suomessa ei ole tarjolla. Yksi mikä tuli heti mieleen, on Knorrin äyriäisliemikuutiot. Tarkistin Knorrin sivuilta että Suomessa niitä ei ole myytävänä. Tottahan ne liemet voisi itsekin valmistaa, mutta aina sellaiseen ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia ja nuo äyriäisliemikuutiot antavat kivaa potkua mereneläväruokiin.. Muutama liemikuutiopaketti siis varmaankin matkustaa mukanamme Suomeen. Ehkä pakkaan mukaan myös ne kampasimpukankuoret, jotka tulivat simpukkapaketin kylkiäisinä. Tarjoiluastiaksi kelpaavia riittävän suuria simpukankuoria ei ole Helsingissä näkynyt vaikka olen yrittänyt etsiä.

Mutta siitä kaappien tyhjennyksestä. Perunasta, sipulista, persiljasta, oliiviöljystä ja kananmunista saa aikaan tortilla españolan, perunamunakkaan, jonka kanssa voi syödä pois jääkaapissa lymyilevän skottilaisen savulohen (exp 05/13), muutaman tuhdin siivun Ayamontesta ostettua mojamaa (kuivattua tonnikalaa) ja sweetchilikastikkeessa marinoituja isoja katkarapuja. Vähän vielä jotain salaatintapaista lautasen reunalle ja siinäpä onkin jo täysi ateria.


Tortilla española

1 dl hyvää oliiviöljyä
10 ison kananmunan kokoista perunaa
1 iso keltasipuli
4 munaa
0,5 dl silputtua lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kuoritut perunat noin puolen sentin viipaleiksi. Kuori ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljyä paistinpannulla ja lisää joukkoon perunat ja sipulit. Kypsennä keskilämmöllä vähän väliä sekoitellen noin parinkymmenen minuutin ajan. Perunan ja sipulin tulee olla pehmeitä, mutta ei ruskistuneita. Kaada perunat ja sipulit siivilään jotta kaikki ylimääräinen öljy valuu pois.

Riko munat kulhoon ja lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää peruna-sipuliseos, sekoita hyvin ja tarkista mausteiden riittävyys. Lisää viimeksi lehtipersilja.


Laita paistinpannu uudelleen liedelle, kaada munakasseos pannulle ja tasoita paistinlastalla. Kypsennä keskilämmöllä välillä ravistellen noin viisi minuuttia kunnes munakkaan pohja on kypsä ja kullanruskea. Pidä isoa lautasta paistinpannun päällä ja käännä munakas pannun avulla lautaselle. Liu’uta munakas takaisin pannulle paistumaan toiseltakin puolelta vielä muutamaksi minuutiksi.

Kaada kypsä munakas jäähtymään leikkuulaudalle noin 10 minuutiksi. Leikkaa paloiksi ja tarjoile.

Perunamunakkaan voi toki valmistaa myös edellispäivän keitetyistä perunoista, kuten se Suomessa yleensä tehdäänkin.


Ei kommentteja: