sunnuntai 29. joulukuuta 2024

Vuoden parhaat 2024


 

Vaikka blogin päivitystahti onkin hiukan hiipunut, ruokaa on laitettu joka päivä - ja toisinaan myös vähän makeampaa. Poimimme vuoden varrelta parhaat herkut ja tässä ne ovat. Pääset reseptiin klikkaamalla punaisella korostettua kuukauden nimeä.

 

Tammikuussa

leivottiin ”kuninkaiden kakku”, espanjalais-portugalilainen loppiaiskakku, Roscón de Reyes eli Bolo Rei. Kakun runsas briossitaikina kuvaa kuninkaiden tuomaa kultaa, sokeroidut hedelmäkoristeet mirhaa ja kakun appelsiininen tuoksu suitsukkeita.

 

Helmikuussa

tehtiin erilaisia laskiaispullia, pullatötteröitä, jotka sopivat myös ystävänpäivän herkutteluun.

 

Maaliskuussa

löysin ihanan suklaakakkutryffelireseptin. Niitä tuli leivotuksi pari-kolmekin kertaa.

 

Huhtikuusssa

innostuin kokeilemaan ranskalaisen fougasse –leivän leipomista. Fougasse on ranskalaisten vastike italialaiselle foccaccialle. Valmista leipää maistellessa ajattelin, että tämä on kyllä aika kova kilpailija jopa saksalaiselle pretzelille...

 

Toukokuussa

keräsin parhaat reseptit äitienpäiväkakkua varten. Sellaisia reseptejä, jotka onnistuvat vähän vähemmänkin kokeneelta leipojalta.

 

Kesäkuussa

tyhjensin pakastimesta viimeisen rasiallisen edellisvuotista raparperia ja tein niistä raparperijuustokakun.

 

Heinäkuussa

on paras vadelma-aika ja tein herkullisia vadelmaleivoksia. Jos vadelmat löytyvät itse poimien kotipihalta tai sen lähettyviltä, näiden hinta-laatu-suhde on erinomainen.

 

Elokuussa

omenat alkoivat kypsyä ja niistä teinkin ensimmäisenä helpon, ranskalaisen rommi-omenakakun.

 

Syyskuussa

itse tehty uuniomenahillo päätyi muun muassa rapeiden belgialaistyyppisten vohvelien päälle.

 

Lokakuussa

jatkettiin omenaresepteillä. Kaikki muistanevat, että tänä vuonna Suomessa saatiin ennätyksellinen omenasato, joka kaiken lisäksi kypsyi lähes samanaikaisesti. 

 

Marraskuussa

tein tuulihattuja ja niistä vähän tuollaisen isomman ja perusteellisemman postauksen ja toisenkin. Tuulihattutaikinasta valmistettavat reseptit jatkuvat vuoden 2025 puolella.

 

Joulukuussa

löysin vanhasta vuoden 1932 keittokirjasta reseptin nimeltä ”turkulaiset piparkakut”. Kun niitä varten löytyi vielä sopiva piparimuotti, Turun virallisen kaupunkieläimen, Posankan, mallinen muotti, niin sellaisia pipareita oli ihan pakko tehdä. Juomasuosituksena näille pipareille todettiin Turun Linnan Glögin olevan paras. (ei ole maksettu mainos)

 

Ei kommentteja: