lauantai 6. tammikuuta 2024

Kuninkaiden kakku - Roscón de Reyes - Bolo Rei - on loppiaisleivonnainen


Suomessa vuodenvaihteen juhlintaan kuuluu monenlaisia perinneruokia, kuten joulun kalat, kinkku ja laatikot, uudenvuoden aatoksi ehkä ”nakit ja perunasalaatti” (mikäli ruokakauppojen tarjouksia on uskominen). Loppiaiseksi täällä ei kuitenkaan ole ollut mitään varsinaista ruokatraditiota, ellei sellaiseksi lueta joulukinkun tähteillä maustettua hernesoppaa.

Monet tietänevät ranskalaisen loppiaiskakun, Galette des Rois’n. Italiassakin eri alueilla on omia loppiaisleivonnaisia, jotka niinikään on nimetty uskontoon liittyen ”kolmen kuninkaan” mukaan. Ranskasta loppiaiskakku  on kulkeutunut etelään mutta täysin erilaisena perinneleivonnaisena, joskin naapurimaiden kakut kuitenkin muistuttavat kovasti paljon toisiaan, espanjalainen Roscón de Reyes ja portugalilainen Bolo Rei. Joulun alla nämä kakut ilmestyvät siellä myös teollisina valmisteina kauppojen hyllyille yhtä varmasti kuin Suomessa joulutortut. Kakun runsas briossitaikina kuvaa kuninkaiden tuomaa kultaa, sokeroidut hedelmäkoristeet mirhaa ja kakun appelsiininen tuoksu suitsukkeita.

Lisäksi eteläeurooppalaiseen perinteeseen kuuluu piilottaa kakun sisään jokin aiheeseen liittyvä taikakalu, kuten papu tai jopa kaksi isoa kuivaa papua, toinen valkoinen jonka löytäjällä uskotaan olevan onni myötä koko seuraavan vuoden ajan, ja toinen musta, jonka löytäjä joutuu maksamaan kaikki juomat. Minä en kuitenkaan kätkenyt kakun sisälle mitään, vaan tämä on suomalaisversio mainiosta pullakakusta, joka koristeellisesta ulkomuodostaan huolimatta ei ole mitenkään erityisen makea. Portugalissa kakku tarjoillaan tällaisenaan. Espanjassa se usein halkaistaan ja täytetään kermavaahdolla. Täyttäminen jäi nyt tekemättä, sillä maistiaispalaa lukuunottamatta kakku matkusti kummityttöni mukana sukulaisvierailulle ja arvelin, että kakku pysyy parempana jos sen täyttää vasta vähän ennen tarjoilua. Siis jos haluaa täyttää. Ei ole pakko.

Sokeroidut hedelmäkoristeet valmistin edellisenä päivänä. Keitin sokeriliemessä klementiiniviipaleita, päärynäviipaleita, kiiviviipaleita sekä kaupan cocktailkirsikoita. Sokeroitujen hedelmien täytyy saada kuivahtaa ennen kuin niitä käytetään koristeluun. Kaikki muut hedelmät käyttäytyivät sokeriliemessä ihan hyvin, mutta kiivi menettää värinsä kypsennettäessä, joten sen sokeriliemeen jouduin hulauttamaan vähän nestemäistä vihreää elintarvikeväriä korvaamaan haalistumisen.


 

Sokeroidut hedelmät

 

3 dl                vettä
300 g             kidesokeria
2                    klementiiniä
1                    pieni päärynä
8                    cocktailkirsikkaa
1                    kiivi (+ vihreää elintarvikeväriä)

 

Keitä ensin sokeriliemi. Sekoita keskenään vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita kunnes kaikki sokeri on liuennut ja liemi on kirkasta. Anna liemen jäähtyä.

Pese klementiinit (tai pienehköt appelsiinit) ja leikkaa ne noin 2-3 millin paksuisiksi. Kuori päärynä ja leikkaa siitä parin millin paksuisia viipaleita. Kuumenna sokeriliemi, nosta klementiiniviipaleet sekä päärynäviipaleet liemeen ja keitä niitä ihan pienellä lämmöllä 20 minuuttia. Nosta sitten viipaleet kuivumaan ritilän päälle.

Keitä seuraavaksi cocktailkirsikat. Ne ovat periaatteessa jo valmiiksi sokeroituja, mutta jos haluaa hävittää niiden karvasmantelin maun, kirsikoita kannattaa keittää viitisen minuuttia samassa sokeriliemessä. Sitten myös kirsikat nostetaan kuivumaan.

Lopuksi kuori kiivi ja leikkaa siitä ohuita viipaleita. Lisää liemeen vihreää elintarvikeväriä ja sitten kiiviviipaleet. Keittele viipaleita noin 10 minuuttia ja nosta ne sitten ritilälle kuivumaan.

Lopuksi ritilä kannattaa nostaa uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivattaa sokeroituja hedelmiä vielä 60-asteisessa uunissa muutaman tunnin ajan. Tämän jälkeen uunipelti ritilöineen voi viettää yönsä keittiön pöydällä odottamassa pääsyä kakunkoristeiksi.

Varsinaisen reseptin osalta pieni ongelma on se, että appelsiininkukkavettä on kovin vaikea löytää Suomesta eikä sitä edes ole mainittu kaikissa resepteissä, vaan on luotettu kuoriraasteen tehoon. Joissain ohjeissa sen tilalla käytetään rommia, brandyä tai portviiniä. Minä löysin appelsiininkukkaveden Aimotukusta, mutta kuten sanottu, sen voi korvata joillain noista muista vaihtoehdoista.

 


 

Roscón de Reyes (esp.) Bolo Rei (port.) Kuninkaiden kakku

 

550 g             vehnäjauhoa
1 pss (11 g)    kuivahiivaa
100 g              kidesokeria
1,5 dl             maitoa
150 g             pehmeää voita
1 rkl               raastettua appelsiininkuorta
1 rkl               raastettua sitruunankuorta
2 rkl               appelsiininkukkavettä
3                    munaa
1 tl                 suolaa
50 g               sokeroituja hedelmäpaloja
50 g               rouhittuja pähkinöitä

1                    muna voiteluun

sokeroituja hedelmäviipaleita
mantelilastuja
raesokeria

 

Asenna yleiskoneeseen taikinakoukku ja mittaa koneen kulhoon ensin 0,5 dl vehnäjauhoa, kuivahiiva, 1 rkl sokeria sekä 0,5 dl 42-asteiseksi lämmitettyä maitoa, sekoita hyvin ja odota noin 10 minuuttia kunnes hiiva herää ja seos alkaa kuplia. Lisää sitten puolet jauhoista, loput lämpimästä maidosta, loput sokerista, pehmeä voi, kuoriraasteet, appelsiininkukkavesi sekä munat ja vaivaa aineksia minuutin ajan. Sekoita suola loppuun jauhoihin ja lisää jauhot kulhoon. Käynnistä kone ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lopuksi lisää taikinaan sokeroidut hedelmäpalat sekä pähkinärouhe (manteleita, hasselpähkinää, saksanpähkinää) ja vaivaa vielä sen verran että ainekset sekoittuvat tasaisesti taikinaan. Peitä sekoituskulho kevyesti ja laita se lämpimään paikkaan pariksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, sen voi muotoilla.

Ripottele hiukan jauhoja leivintasolle ja vaivaa taikina palloksi. Litistä taikina ja painele sen keskelle reikä. Suurenna reikää tasaisesti ja muotoile taikinasta iso rengas. Laita taikinarengas uunipellille leivinpaperin päälle ja peitä taikina toisella leivinpaperilla. Laita pelti vedottomaan paikkaan ja anna taikinarenkaan kohota vielä noin tunnin ajan. Valmistele sillä välin koristeet. Kun taikinarengas on toiseen kertaan kohonut, laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. 

Vatkaa kananmuna ja voitele sillä taikinan pinta. Asettele sitten sokeroidut hedelmäviipaleet taikinarenkaan pinnalle ja täytä välit mantelilastuilla. Lopuksi ripottele pinnalle raesokeria. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pinta alkaa olla kauniisti ruskistunut. Jäähdytä kakkua vähintään 30 minuuttia ennen kuin leikkaat sen.

Halutessaan kakun voi täyttää kermavaahdolla. Halkaise kakku ja pursota tasainen kerros kermavaahtoa kakun alaosan pinnalle. Yläpuoli takaisin paikalleen ja kakku tarjolle.


6 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tätähän on aivan pakko testata, jahka pääsen taas kahdelle jalalle. Näetkö tässä eroa panettoneen vai meneekö samaan kastiin?

Tuplaespresso kirjoitti...

Panettone - tavallaan kyllä ja kuitenkaan ei. Tämän kakun taikina on eräänlainen briossi-pullataikina, paljon makua, vähän makeutta. Vaikka tämä oli itselläni ensimmäinen roscón, ei jää viimeiseksi. Hedelmäviipaleiden keittäminen sokeriliemessä oli myös ihan hauskaa hommaa.

Ulla kirjoitti...

Mietinkin, ettei maku varmaankaan ole sama, jos käyttää kaupan valmiita, sokeroituja hedelmäpaloja, joten täytyy uskaltautua keittopuuhiin.
Kiva, ettei lopputulos ole liian makea, ja kuvan perusteella tekstuurikin on hyvän kuohkea.

Tuplaespresso kirjoitti...

Sinne taikinan joukkoon ne valmiit sokeroidut pikkuruiset hedelmäpalat ovat justiinsa oikeita ja hyviä, mutta kakun päällä sellaiset teolliset isommat ”puolikkaat appelsiiniviipaleet” ovat liian marmeladimaisia. Näistä itse keitetyistä tuli kivan raikkaita eikä se lisätyönä sitten lopulta ollut ollenkaan hankalaa. Täytyy vaan yrittää varoa etteivät ne ehdi kuivua liian kuiviksi ettei niistä sitten kakun päällä paistettaessa lopullisesti tule hedelmäkorppuja ;)

Ulla kirjoitti...

Onnistui! Olipa kiva resepti ja lopputulos todella maukas, eikä tosiaankaan liian makea. Päällishedelmät jäivät näillä sähkön hinnoilla tänään tekemättä, mutta seuraavaan versioon täytyy ne keitellä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiva että onnistui :) Tuo voisi sopia hyvin myös pääsiäisen kahvipöytään.