lauantai 31. elokuuta 2024

Ranskalainen omenakakku (rommi-omenakakku)

Kun mustikka-aika päättyy, siirrytään poimimaan omenoita. Kotimaiset omenat sopivat todella hyvin tähän reseptiin. Ranskalainen rommi-omenakakku muistuttaa hiukan suomalaisille ehkä tutumpaa sharlotkaa, mutta tämän ihanan mehevän kakun koostumus on (minun mielestäni) parempi ja maku täyteläisempi. Tumman rommin ja vaniljan lisäksi toinen makuversio tästä kakusta saadaan, jos korvataan rommi maidolla ja vanilja ripauksella sitruunankuorta sekä kanelia. Molempi parempi. Minulla nyt sattui olemaan kaapissa tummaa rommia, joten sillä mennään tällä kertaa.

(Resepti olisi tarvinnut Ø 21 cm kakkuvuoan, mutta kun käytettävissä oli vain isompi Ø 24 cm vuoka, niin kakku jäi vähän litteäksi. Ei se kuitenkaan makuun vaikuta.)

 

muita vanhempia omenaleivonnaisreseptejämme:

   omenahyve

      huijarin omppupiiras

         tahmea calvados-omenapiirakka

            omena-kanelimunkit

               omppukokkareet

                  Mummo Ankan omenapiirakka

 


 

Ranskalainen rommi-omenakakku

 

600 g             omenaa (ei kovin hapokasta) noin parin sentin paloina
2,5 dl             vehnäjauhoa
1 tl                 leivinjauhetta
125 g             pehmeää voita
100 g             ruokokidesokeria (se vaaleanruskea sokeri)
2                    munaa (huoneenlämpöisiä)
1 rkl              vaniljauutetta tai yhden vaniljatangon siemenet
2 rkl              tummaa rommia
2 rkl              ruokokidesokeria
viimeistelyyn tomusokeria

 

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen ja vuoraa noin Ø 21 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla sekä pohjasta että reunoilta. Kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Sekoita keskenään vehnäjauho sekä leivinjauhe.

Mittaa voi vatkauskulhoon ja lisää ruokokidesokeri. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja, rommi sekä munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Kääntele vaahdon joukkoon ensin jauhoseos ja sen jälkeen kaikki omenapalat. Tasoittele taikina kakkuvuokaan ja ripottele pinnalle vielä tasaisesti ohut kerros ruokokidesokeria.

Paista rommi-omenakakku uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Jäähdytä kakkua vuoassaan noin 15 minuuttia, minkä jälkeen siirrä se ritilälle jäähtymään kokonaan. Viimeistele juuri ennen tarjoilua ohuella tomusokerihunnulla.

Ei kommentteja: